لذا توصیه میکنم، دولت هیچ اهمیتی به این انتخابات آمریکا ندهد؛ برجام ضیانی بود که کشور کرد، اگر درس را گرفته باشیم سود است. دولت سه سال کشور را معطل برجام کرد، ولی الان دیگه باید بگیم آن سه سال را فراموش کنیم، و باید آن سه سال را جزء تاریخ ایران ندانیم، از الان به کار بپردازیم.
به گزارش معاونت دانشجویی و فرهنگی؛ اقتصاددان، استاد دانشگاه و عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) در گفتگویی با خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»، با اشاره به پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تاثیر آن بر مسئله برجام معتقد است: " ترامپ برجام را پاره نخواهد کرد"، بلکه سیاست های خارجی آمریکا تحت تاثیر رئیس جمهور نیست و مسائل دیگری نیز در تصمیم گیری ها دخیل هستند. آنچه که در ادامه آمده است گفتگوی ما با حجتالله عبدالملکی در حاشیه بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات است:
اثر برجام 4 الی 5 درصد است
برجام خودش یک مسئله است و اثرات اقتصادی آن مسئله ای دیگر. حرفی که من دارم درباره اثرات اقتصادی برجام است، ببینید یک رئیس جمهوری مثل ترامپ می آید و اقتصاد ایران دچار تلاطم می شود. بورس ما طی چند روز گذشته 1500 واحد کاهش پیدا کرده است، و احتمالا از همین ابتدای هفته هم این اتفاق تکرار می شود.
اینکه چه اثری دارد ترامپ روی اقتصاد ایران، می توان گفت تنها اثری که قابل توجه می تواند باشد ترامپ روی ایران، مسئله برجام می تواند باشد. که این مسئله مطرح می شود که آیا ترامپ برجام را پاره کند یا نکند.
واقعیت این است که رئیس جمهوری ترامپ هیچ اثر اقتصادی روی ایران ایجاد نمی کند، چون اثر برجام روی اقتصاد ایران بین 4 الی 5 درصد است. یعنی اقتصاد ایران اینگونه نیست وابسته به برجام باشد. اقتصاد ایران 20 درصد تحت تاثیر تحریم ها است، و تحریم ها 20 درصد تحت تاثیر برجام است.
پاره کردن، نگه داشتن، تصویب و... برجام تنها 4 الی 5 درصد در اقتصاد ایران تاثیر می گذارد. شما این را مقایسه کنید با شبکه بانکی ما، که 50 الی 60 درصد روی اقتصاد ایران تاثیر گذار است. بازار 10 الی 20 درصد سرمایه گذار هم از طرفی دیگر.
از سوی دیگر سیاست های دولت هم چند ده درصد نیز تاثیر گذار روی اقتصاد است.
پس اینکه برجام چه اتفاقی برایش می افتد، می ماند، ولی هر اتفاقی برایش می افتد در اقتصاد ایران تاثیر زیادی ندارد.
آقای رئیس جمهور می گویند، در نه ماهه بعد از برجام یک میلیارد و ششصت میلیون دلار سرمایه گذار جذب شده است، نمی گویند در 9 ماه های قبلی، قبل از برجام چقدر می شد. ما در اول دولت آقای روحانی در همان 9 ماهه چیزی نزدیک به دو و نیم الی سه میلیارد دلار سرمایه گذار خارجی می شد.
حالا در 9 ماه بعد از برجام شده یک میلیارد و ششصت میلیون دلار یعنی سرمایه گذاری بعد از برجام کاهش پیدا کرده است.
نکته دوم این است که ترامپ برجام را پاره نخواهد کرد. برجام یکی از موفقیت های دولت آمریکا است، مخالفت جمهوری خواه ها با اوباما در جریان برجام برای این بود، میخواستند موفقیت برجام به نام دموکرات ها ثبت نشود. نه اینکه با اصلش مخالف باشند. در واقع می توانیم اینگونه بگوییم که ترامپ برای همان جریانی است که اکثریت کنگره را در زمان برجام در دست داشت و به برجام رای داد. یعنی گنگره جمهوری خواه برجام اوبامای دموکرات را تصویب کرد.
از سوی دیگر در آمریکا، رئیس جمهور در سیاست خارجی و کلان اقتصادی تقریبا هیچ نقشی ندارد و فقط مجری است، آن اندیشکده ها و تیم های راهبردی هستند که سیاست خارجی چه شود. لذا این تصور شود که با آمدن ترامپ سیاست های خارجی آمریکا تغییر اساسی کند درست نیست و هر اتفاقی هم بیافتد اثرات روانی است.
دولت سه سال کشور را معطل برجام کرد
معتقدم دولت در جریان برجام دچار توهم شد، یعنی دولت هم باورش شده است که برجام خیلی مهم است. برجام اثر خاصی روی اقتصاد ندارد، و مشاورین اقتصادی دولتی همین مسئله را تایید کردند.
لذا توصیه میکنم، دولت هیچ اهمیتی به این انتخابات آمریکا ندهد؛ برجام ضیانی بود که کشور کرد، اگر درس را گرفته باشیم سود است. دولت سه سال کشور را معطل برجام کرد، ولی الان دیگه باید بگیم آن سه سال را فراموش کنیم، و باید آن سه سال را جزء تاریخ ایران ندانیم، از الان به کار بپردازیم.
اقتصاد مقاومتی یعنی بیاییم، مسائل داخلی را حل کنیم. 80 درصد مشکلات داخلی ربطی به تحریم ها ندارد. رفع آن هم به دست ما است و شدنی است. اگر قدرت اقتصادی ما جریان اقتصاد مقاومتی اندکی بروز کند خودشان خودکار تحریم ها را برخواهند داشت و این اتفاق بدون برجام خواهد افتاد.