به گزارش دانشجویی و فرهنگی؛ مرکز تحقیقات بسیج دانشگاه امام صادق علیه السلام به عنوان یک مجموعه دانش بنیان انقلابی در سالهای اخیر به صورت تخصصی در حوزه علوم انسانی اسلامی فعالیت دارد. معرفی، تاریخچه، اهداف و برنامه های این مرکز در ادامه به صورت مختصر بیان می شود. البته شناخت دقیقتر مجموعه با شناخت جامعتر فعالیت ها و محصولات امکان پذیر خواهد بود.
معرفی و تاریخچه
دیدار خانوادة دانشگاه امام صادق; با رهبر معظم انقلاب در سال 1384 انگیزهای برای تشکیل مرکز تحقیقات بسیج دانشگاه امام صادق; گردید. رهبر معظم انقلاب در آن دیدار مرجعیت علمی، تربیت اسلامی و آغاز یک حرکت علمی جدید را رسالت مجموعة دانشگاه امام صادق; دانستند. تعیین این رسالت باعث شد تا تشکیلاتی علمی با هدف استفاده از ظرفیت دانشآموختگان و دانشجویان دانشگاه، به خصوص افرادی که دارای روحیه و احساس ناب بسیجی هستند، شکل یابد.
سیر شکل گیری مرکز
مرکز تحقیقات بسیج دانشگاه امام صادق; از زمستان سال 1389 شروع به فعالیت نمود و از سال 1391 با ساختار و رویکردی جدید، روند رشد خود را در پیش گرفت. اساسنامة این مرکز توسط سازمان بسیج دانشجویی اعتبار بخشی شده و از این حیث این مرکز در نسبتی وثیق با بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق; قرار دارد.
اهداف
هدف بلندمدت مرکز تحقیقات بسیج دانشگاه امام صادق;، دستیابی به مجموعهای از دانشهای اجتماعی برای ارائه پاسخ های کاربردی به نیازهای واقعی مردم، مبتنی بر اندیشه اسلامی است.
این مرکز تلاش میکند مسائل انقلاب اسلامی را با تکیه بر علوم انسانی اسلامی پاسخ دهد؛ و شعار «علوم انسانی اسلامی، از اندیشه تا زندگی» نشاندهندة رویکردی است که دانشهای اجتماعی را ناظر به مسائل جاری و مبتنی بر معارف اسلامی میداند.
رسالت این مجموعه رسیدن به مرجعیت علمی، در سطح داخلی و بینالمللی، از طریق تولید، نشر و کاربست دانشهای اجتماعی مذکور است. حرکت در راستای شعار این مرکز و تحقق آن، تلاش برای پاسخی به انتظار رهبریمد ظله العالی از دانشگاه امام صادق; است. در حقیقت، یک جریان علمی آن هنگام که بتواند نرم افزار اسلامی اداره اجتماع را ارائه نماید؛ ظرفیت لازم برای تحقق مرجعیت علمی را خواهد داشت.
چگونگی تحقق شعار
به نظر می رسد دستاورد کشف منطق حاکم بر علوم انسانی راه رسیدن به این غایت را هموار سازد. این منطق در دو وجه قابل طرح است:
به نظر می رسد کشف منطق حاکم بر علوم انسانی، راه رسیدن به این غایت را هموار سازد. این منطق در دو وجه قابل طرح است:
وجه نخست ناظر به سیر علوم در حوزه علوم انسانی است که از علوم اندیشهای آغاز و به علوم تمدنساز ختم میشود. به عبارت دیگر علومی از جنس فلسفه، کلام، حکمت و... در سایهسار معارف قرآن کریم و تراث اهلبیت علیهم السلام وظیفه تولید مبانی اندیشهای را بر عهده داشته و در سطح فروکاستهتر علومی مانند مدیریت، اقتصاد، سیاست و فرهنگ، نظریههای اداره اجتماع و روابط ناظر به زندگی مردم را در ساحتهای مختلف تولید میکنند. در امتداد این علوم دانشهایی همچون فقه و حقوق، نظریههای حاصل از این علوم را دستوری و الزامآور مینمایند. کشف این روابط پاسخی به این سؤال کلیدی است که علوم انسانی چگونه منجر به اداره موفق اجتماع خواهد شد و یا به تعبیر دیگر، علوم انسانی اسلامی چگونه از اندیشه به زندگی مردم میرسد؟
وجه دوم ناظر به متعاطیان (نقش آفرینان) این شعار در سطوح مختلف است. 5 سطح نیروی انسانی در تحقق این شعار نقش داشته و خواهند داشت: 1. اندیشمندان محض یعنی افرادی که به تولید دانشهای مشربساز و فلسفی مشغول هستند.2. نخبگان علمی که در حوزه-رشته خاصی همچون اقتصاد، فرهنگ و سیاست متخصص هستند و کار نظریهسازی علمی برای اداره اجتماع را در چارچوب تخصص خود بر عهده دارند.3. راهبران فرهنگی، سیاسی و اقتصادی که وظیفه اقدام مبتنی بر الگوهای اجرایی برخاسته از نظریهها و پاسخهای تولیدشده را داشته و در مسیر طراحی الگوهای اجرایی به تطبیق نظریههای علمی با خواست عمومی مردم و نتیجه بخش بودن آنها توجه میکنند. 4. مدیران فرهنگی یا نخبگان در لایه مدیریت فرهنگ که ذائقههای مردم را، به سمت پاسخ به نیازهای آنان مبتنی بر الگوهای اجرایی هدایت میکنند. 5. عموم مردم نیز به عنوان بدنه اصلی یک جامعه اسلامی و نقش آفرین نهایی چرخه متعاطیان شعار علوم انسانی اسلامی از اندیشه تا زندگی، از یک سو پاسخ نیازهای خود را خواهند یافت و از سوی دیگر زمینهساز بازتاب میزان کارآمدی پاسخها در نسبت با نیازها خواهند بود.
*
مأموریت ها
بسترسازی به منظور جذب، رشد و شبکهسازی نخبگان ارزشی علوم انسانی، اولویت اول این مرکز از بدو تأسیس قرار گرفته و با فراهم آمدن نسبی این ظرفیت تاکنون، سه مأموریت کلان «انجام پژوهشهای بنیادین و کاربردی مبتنی بر نظام مسائل انقلاب اسلامی»، «گفتمانسازی بر مبنای یافتههای علمی مرکز» و «اقدام جهت تحقق دستاوردهای علمی در لایههای مختلف جامعه» در دستور کار مرکز قرار گرفته است.
*
ارزش ها
مرکز تحقیقات بسیج دانشگاه امام صادق; با تکیه بر ارزشهای یک تشکیلات بسیجی مشغول به فعالیت است و در این راستا به ارزشهای اخلاقی و رفتاری ذیل پایبند است:
اتکال به خداوند متعال و توسل به ائمه معصومین علیهم السلام
تقوا، صداقت و امانتداری
اخلاص، روحیه جهادی و تکلیفمداری
اندیشهورزی، نوگرایی و خلاقیت
زمانه آگاهی و دوراندیشی
کارآمدی، بهرهوری و اتقان
قناعت و صرفهجویی
اخوت و صمیمیت بین اعضاء
اهتمام به رشد همه جانبه اعضاء
فرهنگ اقتصادی مرکز
این مرکز از بدو تشکیل بدون اتکاء به ردیف بودجه دولتی و به عنوان یک مجموعه خودگردان فعالیت کرده است. درآمد این مجموعه بطور عمده از طریق انجام طرحهای متناسب با اهداف خود در راستای فعالیتهای تحولی علوم انسانی کشور و نیز عرضه دستاوردهای علمی در قالب خدمات و محصولات مرتبط به صورت دانشبنیان تأمین میگردد و بر الگوی خود اتکائی اقتصادی هر بخش استوار شده است. متناسب فرهنگ اقتصادی این مرکز، رهیافت ورود افراد به این مجموعه عدم رویکرد اقتصادی و اشتغال برای تأمین معاش صرف است و تنها انگیزههای ارزشی و ایمانی توانسته است تداوم همکاری و ایفاء نقش مؤثر افراد در مرکز را فراهم آورد.
هویت تشکیلاتی
هویت تشکیلاتی در بردارنده بخشی از باورهای هنجاری شده افراد که با هم برای تحقق اهدافی مشترک ایفاء نقش مینمایند بوده و از همینرو در ساخت فرهنگ حاکم بر یک تشکیلات نقشی بیبدیل ایفاء مینماید. بر این اساس چنین میتوان اشاره کرد که این مرکز، اهتمامی خاص در ساخت باورهای هنجاری متناسب با یک تشکیلات علمی با روحیه و احساس ناب بسیجی در ذهن افراد و خانواده آنها که به عنوان سرمایه انسانی مرکز قلمداد میشوند دارد. این مرکز در تلاش است از طریق برگزاری برنامههایی از قبیل اردوهای تشکیلاتی، مباحثات علمی، جلسات ثابت هفتگی میان اعضاء در سطوح مختلف و مجمع ماهیانه هویت تشکیلاتی حاکم بر اعضاء مرکز را تقویت نماید.
اعضای همراه مرکز
رشد سرمایه انسانی به عنوان یکی از مهمترین ارزشهای حاکم بر یک تشکیلات علمی از ابتدای تأسیس این مرکز نیز مورد توجه بوده است. عدم توجه به سابقه شغلی بالفعل و توجه به استعدادها و ظرفیتهای بالقوه نیروی انسانی و بسترسازی جهت رشد و شکوفایی این استعدادها در ترکیب اعضاء تازه وارد و سابقه فعالیتهای اعضاء قدیمیتر مرکز شاهدی آشکار بر این اهتمام است. در این راستا مرکز به دنبال فراهم کردن شرایط رشد اعضاء به گونهای است که مبتنی بر آن در این مسیر پیوندی وثیق میان کار تشکیلاتی علمی و پاسخ به نظام مسائل انقلاب اسلامی فراهم آید.
خانواده اعضای همراه مرکز
توجه به مسائل فرهنگی و معیشتی خانوادههای اعضاء مرکز از مهمترین دغدغهها و موضوعات مورد توجه این تشکیلات بوده است. خانواده اعضاء به مثابه سنگر پشتیبان این مرکز بوده که بدون کمک و یاری آنان فتح قلل علمی کشور ناممکن خواهد بود. از همینرو تلاش شده است با اقداماتی نظیر برگزاری هیئات خانوادگی، ارسال هدایا و بستههای مناسبتی، هدیه تصاعدی تولد فرزند و... زمینه پیوند خانواده اعضاء مرکز با مجموعه بیشتر فراهم گردد.
جهت مشاهده و دریافت جزوه معرفی مرکز بر روی تصویر زیر کلیک کنید: