شصت و پنجمین فصلنامه علمی ـ پژوهشی اقتصاد اسلامی با مقاله مشترک دکتر حسین میثمی، دکتر سیدعباس موسویان و دکتر کامران ندری منتشر شد.
به گزارش دانشجویی و فرهنگی؛ شصت و پنجمین فصلنامه علمی ـ پژوهشی اقتصاد اسلامی ویژه بهار ۹۶ از سوی سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شد.
در این شماره مطالبی از قبیل؛ ارتباط انفاق و رشد اقتصادی در ایران نوشته امیر خادم علیزاده، مصعب عبداللهی آرانی و حسین غفورزاده، الگوی بازار قرضالحسنه بر اساس تحلیل محتوای آیات قرآن نوشته وحید مقدم، محمد جانیپور و علی خلیلی، بازار پول اسلامی: ماهیت، کارکرد و ابزارها نوشته حسین میثمی، سیدعباس موسویان و کامران ندری، نظام احسن به مثابه یکی از مبانی اقتصاد اسلامی نوشته علیاصغر هادوینیا، الگوی نظام مبادله در اقتصاد اسلامی(با پافشاری بر تقارون اطلاعات) نوشته زهره صالحی و محمدرضا حیدری، بررســی کاربرد قاعـده شرط در قراردادهـای بانکی نوشته محمدنقی نظرپور و فرشته ملاکریمی، امکانسنجی فقهی طرحهای بازنشستگی خصوصی ترکیبـی در ایـران نوشته غلامرضا مصباحیمقـدم، علـی سعیدی و محمد صفری و نمایـه عناوین مقالات، موضوعی و پدیدآورندگان فصلنامـه اقتصاد اسلامی (شماره ۶۱-۶۴) نوشته حسین غفورزاده آرانی منتشر شده است.
بازار پول اسلامی: ماهیت، کارکرد و ابزارها
مقاله 3، دوره 17، شماره 65، بهار 1396، صفحه 63-89
نوع مقاله: مقاله پژوهشی
نویسندگان
حسین میثمی ؛ سید عباس موسویان؛ کامران ندری
چکیده
بازار پول یکی از مهمترین بازارهای مالی در نظام بانکداری متعارف است که کارکردهای مهمی مانند کشف قیمت منابع کوتاهمدت را بر عهده دارد؛ پذیرش یا عدم پذیرش این بازار در چارچوب اسلامی، میتواند اثرات مهمی در نظریه و کاربرد دانش بانکداری اسلامی به همراه داشته باشد که نمیتوان از آن غافل بود.
پرسش اصلی پژوهش آن است که آیا بازار پول اسلامی قابلیت شکلگیری دارد؟ مقاله به روش توصیفی و تحلیل محتوا به دنبال اثبات این فرضیه است که بازار پول اسلامی به لحاظ نظری کاملاً قابل تصور بوده و میتوان با استفاده از ابزارهای مالی اسلامی کوتاهمدت، نسبت به تشکیل آن اقدام نمود. یافتههای پژوهش نشان میدهد که بر اساس فقه اسلامی، بسیاری از قراردادها ـ مانند مرابحه، بیع دین، سلف و اجاره ـ این ظرفیت را دارند که به صورت کوتاهمدت و با نرخ سود از پیش تعیینشده، استفاده شوند که میتوان از ظرفیت این قراردادها جهت طراحی ابزارهای لازم برای توسعه بازار پول اسلامی استفاده کرد؛ همچنین برخلاف بازار پول متعارف که در آن تمامی معاملات بر اساس خرید و فروش اوراق قرضه انجام میشود، کلیه معاملات بازار پول اسلامی بر اساس معامله اوراق مرتبط با بخش واقعی اقتصاد انجام میشوند؛ بنابراین تمامی ابزارها و اوراق مورد استفاده در بازار پول اسلامی علاوه بر ریسک اعتباری، با دیگر انواع ریسک مواجهاند؛ این در حالی است که ابزارها و اوراق بازار پول متعارف صرفاً با ریسک اعتباری مواجه هستند.
برای دریافت مقاله اینجا کلیک کنید.