دکتر غلامرضا گودرزی طی یادداشتی در رسانه تلگرامش به بیان مطالبی با موضوع «زلزله عربستان: افراط در حال، فروپاشی در آینده» پرداخت.
به گزارش دانشجویی و فرهنگی؛ دکتر غلامرضا گودرزی طی یادداشتی در رسانه تلگرامش به بیان مطالبی با موضوع «زلزله عربستان: افراط در حال، فروپاشی در آینده» پرداخت.
متن این یادداشت به شرح ذیل است:
بالاخره خبری که چند سالی است منتظر شنیدنش بودیم، منتشر شد. جانشین ولی عهد جای ولی عهد را گرفت و جوانی تازه نام در عمر سیاسی منطقه، رسما به کانون حکومت نزدیک شد. البته از روز روی کارآمدن ملک سلمان، فرزندش محمد زمام امور را در دست داشت لیکن تحول این دو روز پرده های قبلی را کنار زد. از سوی دیگر بخشی از حاکمیت سعودی که نسبت به گروه جوان فعلی کمی عقلانی تر رفتار میکرد به حاشیه رانده شد. اما آینده سیاسی عربستان چگونه خواهد شد؟ به اختصار به نظر میرسد که:
۱. انجام این تغییرات پس از تحولات اخیر منطقه و پاسخ کوبنده و به حق ایران به گروههای تروریستی مورد حمایت سعودی، حاکی از ورود جنگهای نیابتی به فاز جدید و علنی تر شدن مواضع است.
۲. بی تردید با توجه به فضای رسانه ای عربستان و خاصه تعطیلات طولانی عید فطر در این کشور، موج فزاینده ای از تغییرات در سطوح دیگر رخ خواهد داد و شاهد کنار رفتن وزراء معقول تر و روی کارآمدن افراد افراطی خواهیم بود.
۳. باتوجه به نقش نایف در برگزاری مراسم حج بی تردید برخی از آثار این تحولات در مراسم حج امسال ملموس خواهد بود.
۴. در مواضع منطقه ای، سعودی ها به سمت اتخاذ مواضع افراط گرایانه و اختلاف انگیز و دخالتهای سخت در کشورهای همسایه پیش خواهد رفت.
۵. بحرانهایی چون یمن، بحرین، قطر، سوریه و عراق به سمت پیچیده شدن حرکت کرده و یک جبهه و جریان خاص و مجزا به رهبری عربستان بین کشورهای عربی شکل خواهد گرفت.
۶. هم پیمانانی چون پاکستان، افغانستان، ترکیه و ... مجبور هستند در این صف بندی مواضع روشنتری بگیرند.
۷. در بعد فرامنطقه ای کشورها و دولتهای تندرو و مخربی چون آمریکا، اسرائیل و انگلیس از این روند استقبال و حمایت خواهند کرد. ولی کشورها و دولتهای معقول تر ممکن است در ابتداء بی تفاوت باشند ولی در میان مدت به سمت انتقاد پیش خواهند رفت.
۸. با توجه به این فضا دولت عربستان مجبور است با استفاده از اهرم هایی چون نفت و اوپک، دلارها و ثروت ملی عربستان و هم پیمانانش سعی کند سطحی از اجماع دولتهای فرامنطقه ای و منطقه ای را جلب کند. این امر در کوتاه مدت ممکن است توفیقاتی برای عربستان داشته باشد ولی در میان مدت و بلندمدت به سمت بحرانهای جدی و فروپاشی حرکت می کند.
۹. در خصوص ایران بی تردید سطح تعارضات افزایش داشته و آشکارتر و صریح تر خواهد بود. با عنایت به جوانی، سبک سری، خودبرتر بینی و توهم های دولت جدید سعودی و التهاب طلبی دولتهای آمریکا و اسرائیل فضا را برای احتمال برخوردهای سخت مهیا می کند.
۱۰. در چنین شرایطی ایران بایستی در بعد جهانی با استفاده از اهرم های سیاسی و رسانه ای خویش مانع از تاثیرگذاری دلارهای سعودی گردد. در بعد منطقه ای با اقتدار، حفظ قدرت عمل و همکاری کشورهای فعال و همسو به تقویت جبهه مقاومت وتشکیل ائتلاف کشورهای معتدل و تنش زا اقدام کند.
۱۱. در بعد تعامل با دولت سعودی ضمن هوشیاری و تدبیر به رصد حوزه ها و موضوعات فی مابین خاصه اموری چون حج، بازار انرژی و ... بپردازد و با اصول عزت و مصلحت مقتدرانه رفتار کند.
۱۲. در بعد داخلی انسجام ملی، پرهیز از اختلافات، حمایت مدبرانه و هوشمندانه از نهادهای قانونی کشور و قدرت اجرایی و دفاعی کشور، در کنار اخذ راهبردها و تصمیمات اثربخش و همگرا، قدرت بازدارندگی و دفاعی و امنیتی کشور را تقویت کرد.
۱۳. در کنار این تحلیلها باید به عنصر اراده الهی توجه داشت و با تدبیر و تفکر و عمل هوشمندانه و عاقلانه، از شر دشمنان به خداوند پناه برد که فرمود:
فعسی ان تکرهوا شیئا و یجعل الله فیه خیرا کثیرا (نساء- ۱۹)