-
- 1396/06/05 11:40
- 3160
- 1396/06/05 11:40
- 3160
دکتر ابوذر گوهری مطرح کرد:
ارزیابی استراتژی ترامپ در قبال افغانستان
گوهری: «ترامپ درنهایت استراتژی آمریکا در افغانستان را که به قول خودش آمریکا را درگیر طولانیترین جنگ تاریخ خود کرده، اعلام نمود.»
به گزارش دانشجویی و فرهنگی، دکتر ابوذر گوهری طی یادداشتی به بیان مطالبی پیرامون ارزیابی استراتژی ترامپ در قبال افغانستان پرداخته است؛ در ادامه میتوانید یادداشت عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) را در تارنمای معاونت دانشجویی و فرهنگی مطالعه کنید:
ترامپ درنهایت استراتژی آمریکا در افغانستان را که به قول خودش آمریکا را درگیر طولانیترین جنگ تاریخ خود کرده، اعلام نمود. با نگاهی به این استراتژی و در ارزیابی آن میتوان به موارد زیر بهاجمال اشاره کرد:
اول، آنچه تحت عنوان استراتژی اعلام شد، مؤلفههای استراتژی را نداشت و اساساً تفاوت ماهوی با سیاستهای دولت گذشته در آن دیده نمیشود. دوم، مجموعه از اظهارات متناقض در این سیاستها کاملاً مشهود است که ناشی از پیچیدگی مسئله افغانستان برای دولت آمریکا و فقدان استراتژی خروج مشخص برای این کشور است. سوم، ترامپ در این استراتژی صراحتاً اعلام میکند افغانستان راهحل سیاسی ندارد و مجموعهای از سیاستهای دیپلماتیک و اقتصادی باید اجرا شود، حالآنکه در سخنرانی خود به این مباحث اشاره نمیکند. چهارم، تأکید ترامپ بر اینکه آمریکا قصد دولت-ملت سازی در افغانستان را ندارد، با رویکرد وی مبنی بر عدم وجود راهحل نظامی تعارض دارد. پنجم، در این استراتژی نقش قدرتهای منطقهای نظیر ایران، چین، روسیه و حتی کشوری مانند پاکستان نادیده گرفتهشده است. ششم، انتقاد شدید از پاکستان و طرح مسئله همکاری با هند میتواند باعث بروز تنشهای جدیتر و پیچیدگی بیشتر مسئله افغانستان گردد. هفتم، تأکید صرف بر اینکه هدف آمریکا در افغانستان «پیروزی» است؛ بدون آنکه ملاک و معیار ارزیابیِ از پیروزی ارائه شود، مشکل دیگر این سیاست است. هشتم، تغییر سیاست از «رویکرد مبتنی بر زمان» به «رویکرد مبتنی بر شرایط»، بیانگر نوعی عملگرایی در سیاست ترامپ در قبال افغانستان است؛ امری که عملاً اطلاق عنوان راهبرد بر اقدامات را دشوار میسازد. نهم، افزایش اختیارات فرماندهان میدانی درحالیکه شفافیت لازم و تبیین دقیق از استراتژی وجود ندارد تبعات جدی برای موفقیت این سیاست خواهد داشت. و در آخر تردید جدی نسبت به مشارکت بیشتر اعضای ناتو در افغانستان وجود دارد.
درمجموع آنچه تحت عنوان استراتژی آمریکا در افغانستان توسط ترامپ عنوان شد تکرار و ادامه همان سیاستهای شکستخورده گذشته است و در مواردی خطرهای بیشتری نیز ایجاد خواهد کرد. عدم انسجام، تناقض، فقدان رویکرد جامع، درنهایت مانع از تحقق اهداف دولت ترامپ همانند دو دولت قبلی در افغانستان خواهد شد.