کتاب قاعده ضمان ید شامل تقریرات درس خارج حضرت آیت الله مهدوی کنی (ره) میباشد که به کوشش دکتر حسینعلی سعدی رئیس دانشکده الهیات، معارف اسلامی و ارشاد دانشگاه امام صادق علیه السلام به رشته تحریر درآمده است.
به گزارش دانشجویی و فرهنگی، کتاب قاعده ضمان ید شامل تقریرات درس خارج حضرت آیت الله مهدوی کنی (ره) میباشد که به کوشش دکتر حسینعلی سعدی رئیس دانشکده الهیات، معارف اسلامی و ارشاد دانشگاه امام صادق علیه السلام به رشته تحریر درآمده است. این کتاب از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق علیه السلام چاپ و روانه بازار نشرشده است. کتاب قاعده ضمان ید متشکل از شش گفتار میباشد. درگفتار اول این کتاب تعریف قواعد فقهی به همراه تبیین تفاوتهای آن باموارد مشابه ذکر شده است. گفتار دوم به تفاوت قاعده ضمان ید و قاعده ید پرداخته است.
سند روایت و بررسی مفاد قاعده علی الید عنوان گفتار چهارم میباشد. در گفتار پنجم این کتاب با نقد و بررسی رای شیخ انصاری و رای آخوند خراسانی به بررسی ماهیت ضمان پرداخته شده است و نهایتا نظر استاد مرحوم آیت الله مهدوی کنی ره در این خصوص بیان شده است. گفتار ششم این کتاب نیز به تنبیهات قاعده علی الید اختصاص یافته است که ذیل این بخش به بررسی تعدد ضمان(ایادی متعاقبه) و تقریرات سایر علما در این خصوص پرداخته شده است. برررسی ضمان غیر متکلفین و تبیین نظرات شهید ثانی،کاشف اللثام، سید محمد مجاهد، شیخ انصاری، محقق خوئی و رای امام خمینی(ره) محور دیگری است که دراین گفتار به آن پرداخته شده است و نهایتا نظر استاد مرحوم آیت الله مهدوی کنی (ره) مطرح گردیدها ست. آخرین موضوعی که در این کتاب و در گفتار ششم به آن پرداخته شده است شمول قاعده نسبت به منافع و ضمان منافع میباشد.
مقدمه دکتر حسینعلی سعدی در خصوص کتاب قاعده ضمان ید:
این نوشتار تحقیقی است بر تقریرات درس قواعد فقه مرحوم استاد آیتالله مهدوی کنی (ره) که در دوره دکتری فقه و مبانی حقوق ارائه شده است. اینجانب توفیق حضور درجلسات داشته و مباحث را تقریر و تحقیق مینمودم. اشتغالات مانع آماده سازی جهت نشر میشد. مرحوم استاد همه مباحث ضمان ید موجود را دیده و هرجا نیاز به تذکار یا اصلاحی بوده یادآوری کردهاند و تنها نوشته فقهی است که کتبا بدان اجازه نشر دادهاند. در عین حال محاسن نوشته به ایشان و نقایص آن به اینجانب منتسب است. بر آن بودم تا مقدمه ای جامع در معرفی روش فقهی استاد و برجستگیهای آن و به خصوص ملاحظات ایشان در خصوص فقه حکومتی بنگارم که به فرصت دیگری موکول میکنم. علو درجات مرحوم استاد را از خدای متعال خواستارم.
لازم به ذکر است، علاقمندان جهت تهیه کتاب مذکور میتوانند به فروشگاه انتشارات دانشگاه امام صادق علیه السلام واقع در جنب درب ورودی دانشگاه مراجعه کنند.