اگرچه برای یک دانشجو یا متعلم ویژگیهایی شمرده شده و کتابها ومقالاتی در این خصوص نوشته شده است، اما نگاهی دقیق تر به رسالت، چشمانداز و اهداف کلان دانشگاه امام صادق علیهالسلام نشان میدهد که یک دانشجوی نمونه و موفق در این دانشگاه باید واجد ویژگیهای خاصتری باشد.
به بهانه دومین همایش تقدیر از اساتید و دانشجویان برتر
ویژگیهای یک دانشجوی نمونه
دوشنبه هفته جاری، دومین همایش تقدیر از اساتید و دانشجویان برتر آموزشی و پژوهشی دانشگاه برگزار میشود. به همین بهانه در این یاداشت تلاش خواهم کرد تا مروری بر ویژگیها و مؤلفههای یک دانشجوی نمونه وموفق داشته باشم.
اگرچه برای یک دانشجو یا متعلم ویژگیهایی شمرده شده و کتابها ومقالاتی در این خصوص نوشته شده است، اما نگاهی دقیق تر به رسالت، چشمانداز و اهداف کلان دانشگاه امام صادق علیهالسلام نشان میدهد که یک دانشجوی نمونه و موفق در این دانشگاه باید واجد ویژگیهای خاصتری باشد.
تولید ، تحوّل و ارتقاء علوم انسانی/ اجتماعی از طریق تولید و اشاعه دانشِ اسلامیِ تخصصیِ هدفمند در رشتههای علمی مورد نیاز که محصول آن، موجب تحوّلی اساسی در محتوای برنامههای درسی آموزش عالی و اداره جامعه اسلامی ایران شده و همچنین تربیت نخبگان علمی متعهّد به اسلام و انقلاب اسلامی بر اساس دانشِ اسلامیِ تخصصی در رشتههای مورد نیاز که دانشآموختگان آن در زمرهی رهبران فکری جامعه قرار گرفته و یا با بالاترین شایستگی در مشاغل هدف، منشاء تحولات اساسی در اداره جامعه اسلامی شوند، از مهمترین اهداف کلان دانشگاه امام صادق علیهالسلام هستند.
از این رو نخستین و مهمترین ویژگی که یک دانشجوی موفق و نمونه باید داشته باشد، خوب درسخواندن و تلاش برای ارتقای علمی است. شاید بتوان این ویژگی را با عنوان تحرک و نشاط علمی خلاصه کرد. دانشجو باید همواره در راه تحصیل علم کوشا بوده و حرکت در مسیر فعالیتهای علمی و پژوهشی را سرمایه زندگانی خود بداند.
همگان به یاد داریم که استاد سفر کردهمان همیشه بر این نکته تأکید میفرمودند و وظیفه اصلی دانشجو را درسخواندن و تحصیل علم میدانستند.
دومین ویژگى دانشجوى موفق، کسب آمادگى براى ارائه خدمات، مطابق با نیاز اجتماعى و علاقه فردى است یعنى، هدف او از درس و تحصیل خدمتگزارى باشد، نه صرف اندوختن علم. اگر دانشجوى مسلمان با تحصیل صحیح ، بتواند نظریات نو و طرح جدیدى به بازار اندیشه و صحنه خدمات ارائه کند، بزرگترین خدمت را به دین و انسانها کرده است.
ویژگی دیگری که یک دانشجوی نمونه و موفق لازم است داشته باشد، تلاش و کوشش برای ارتقای معنوی است. دانشجو باید در برنامه زندگى معنوى خود پیشرفت کرده و نیز باعث پیشرفت گردد و همچون یک الگو عمل کند. لذا برخوردار بودن از صفات عالى اسلامى و انسانى مانند ادب، تقوا، عبادت و بنده خدا بودن، صداقت، پاکى، صفاى دل، خیرخواهى، دوراندیشى، حسن تدبیر و در یک کلام نیکى سیرت و... و دعوت دیگران به این سمت (با عمل و حرف) باید از برنامههاى دانشجو باشد.
آگاهى صحیح و دقیق از پدیدههاى اجتماعى و اتخاذ موضع آگاهانه، صحیح و مناسب و برخاسته از مبانى اسلامى، هوشیارى و تیزبینى و داشتن قدرت تحلیل سیاسى از دیگر ویژگىهاى دانشجوى موفق و نمونه است.
یک دانشجوی نمونه و موفق باید در جهت تقویت قوای جسمانی خود نیز حرکت کرده و تلاش نماید تا در طول دوران دانشجویی و جوانی خود به یک ورزش منظم بپردازد.
معاونت دانشجویی و فرهنگی در طول سالهای گذشته تلاش کرده است تا با سیاستگذاری مناسب و ایجاد زیرساختهای لازم، زمینه رشد و تعالی دانشجویان در ابعاد علمی (آموزشی و پژوهشی)، فرهنگی و تربیتی و ورزشی را فراهم آورد.
در یک جمع بندى، خصوصیات دانشجوى واقعى و مطلوب را مى توان از دیدگاه مقام معظم رهبرى چنین بیان کرد :
«به نظر من، جوانان انقلابى دانشگاه چون بحث دانشجو را داریم سعى کنند خوب درس بخوانند خوب فکر و معرفتشان را بالا ببرند. سعى کنند در محیط خودشان اثر بگذارند فعال باشند نه منفعل. روى محیط خودشان اثر فکرى و روانى بگذارند این شدنى است. یک جوان گاهى اوقات مىتواند مجموعه پیرامون خودش را کلاس، استاد و دانشگاه را زیر تأثیر شخصیت معنوى خودش قرار بدهد. البته این کار با سیاسى کارى به دست نمىآید با معنویت به دست مىآید با صفا به دست مىآید با استحکام رابطه با خدا به دست مىآید.
عزیزان من رابطه با خدا را جدّى بگیرید، شماها جوانید، به آن اهمیت بدهید، با خدا حرف بزنید، از خدا بخواهید، مناجات، نماز، نماز با حال و با توجه براى شما خیلى لازم است مبادا اینها را به حاشیه برانید»[1]1
[1] بیانات رهبر معظم انقلاب در جلسه پرسش و پاسخ دانشجویان دانشگاه تهران،1377/2/22