| ﺳﻪشنبه ۰۴ دی ۱۴۰۳ الثلاثاء ۲۳ جمادى الثانیة ۱۴۴۶ Tuesday 24 December 2024
دانش جویی با چاشنی پول / همه چیز درباره کار دانشجویی
  • 1395/03/22 18:09
  • 1361
محمدجواد سعادتجو (مدیر امور فرهنگی):

دانش جویی با چاشنی پول / همه چیز درباره کار دانشجویی

برای خیلی‌‍‌ها سوال است که «اشکال ندارد در زمان تحصیل به سراغ کار دانشجویی برویم؟!» برای پاسخ به این سؤال بهتر است قدری صورت مسأله و فضای موجود در دانشگاه را تشریح کنیم.

برای خیلی‌‍‌ها سوال است که «اشکال ندارد در زمان تحصیل به سراغ کار دانشجویی برویم؟!» برای پاسخ به این سؤال بهتر است قدری صورت مسأله و فضای موجود در دانشگاه را تشریح کنیم.

تا زمانهایی نه چندان دور، فرزندان از اوان نوجوانی سرمایه‌های اقتصادی برای خانواده‌ها به شمار می‌آمدند اما تغییر سبک زندگی در جوامع بشری -بویژه در کلان شهرها- باعث شده است ایشان، تا پایان دوره تحصیلات دانشگاهی سربار خانواده تلقی شوند. از تبعات این موضوع -یعنی بالا رفتن سن مسئولیت اجتماعی-، تأخیر در ازدواج و آغاز به کار می‌باشد که با آموزه‌های دینی ما در تناقض است. پس لازم است برای رهایی از این چالش، برنامه‌ریزی دقیقی از سوی خانواده‌ها و خود فرزندان صورت گیرد تا دچار آفت عقب ماندن از قافله زندگی هم قطاران خود نشوند.

انجام فعالیت‌های درآمدزا نه تنها در دوره دانشجویی، بلکه در دوره دانش‌آموزی نیز ثمرات فراوان دارد. اینکه انسان پس‌اندازی برای خود داشته باشد تا در مواقع ضروری از آن استفاده نماید، اینکه انسان مهارت کسب درآمد، پس‌انداز کردن و خرج کردن را تجربه کند و یاد ‌گیرد، اینکه زحمت و سختی کسب درآمد را بچشد تا قناعت را تمرین کند، اینکه خودش از عهده اندک هزینه‌های خود برآید و کمک به حال خانواده باشد و ...

در اینجا سوالاتی مطرح است که برای تبیین موضوع، بهتر است به آنها پاسخ داده شود:

  1. مرز پرداختن به مقوله کار چیست؟

کار کردن و لذت کسب درآمد و به تبع آن ایجاد استقلال، احساسی است که با روحیه یک جوان، بسیار همخوانی دارد.  اما از آسیب‌های جدی آن، طمع پول اندوزی و مشغولیت بی‌حد و حصر آن است بطوریکه ممکن است انسان را از سایر مقوله‌های زندگی باز دارد. به خودی خود، تمایل انسان به کارکردن بیشتر از مطالعه کردن است، به همین دلیل، آمار متقاضیان کار هم در کشور بالاتر از آمار متقاضیان کتابخوانی است! علاوه بر این طبیعی است که تمایل انسان به انجام کارهای زود بازده بیشتر است و انگیزه بیشتری برای او ایجاد می‌کند.

بنابراین بایستی مراقب باشیم که بخش اصلی وقت یک دانشجو باید صرف مطالعه و یادگیری شود. سعی کنیم از همان ابتدا تنها به درخواست‌هایی از کار موافقت نماییم که فشار زیادی به برنامه درسی و مطالعاتی تحمیل نکند. به عبارت دیگر مدت زمانی که از امور عبادی، کلاس‌های درسی، زمان مطالعه، فعالیت‌های فرهنگی-اجتماعی، تغذیه، استراحت و فعالیت‌های بدنی شما اضاف می‌آید قابلیت پرداختن به فعالیت اقتصادی دارد. شیطنت برخی دانشجویان آنجاست که این چرخه را برعکس طی می‌کنند و ناخواسته آینده خود را تباه می‌کنند.

  1. آیا ضوابط دانشگاه اجازه انجام کار دانشجویی در دانشگاه را به ما می‌دهد؟

برخی می‌گویند که از بدو ورود به دانشگاه، تعهدی مبنی بر عدم اشتغال در دوره دانشجویی از تک تک ما گرفته می‌شود و اجازه کار کردن از همگان سلب می‌شود.

در پاسخ بایستی گفت که قرار نیست در دوره دانشجویی اشتغال به کسب و کار داشته باشیم. شغل اصلی ما تحصیل است ولی در کنارش امکان فعالیت اقتصادی وجود دارد. در نظام دانشگاه هم کار دانشجویی، رسماً به عنوان فعالیت کوچک اقتصادی برای دانشجویان پذیرفته شده است.

  1. کار کردن برای چه کسانی توصیه می‌شود و برای چه کسانی منع؟

در مقدمه ابتدایی بیان کردیم که بهتر است همگان از همان دوره دانش‌آموزی در فرصت‌های فراغت و آزادشان مثل فصل تابستان، با بازار کسب و کار آشنا شوند و برای کسب تجربه، ناخنکی به کار زنند. اما آنچه مسلم است کار کردن -با همان ملاحظاتی که در پاسخ سؤال اول آمد- برای افراد زیر لازم است: کسانی که از سمت خانواده در مضیقه مالی هستند. کسانی که در شرف ازدواج اند و تصمیم دارند تا یکسال آینده، زندگی مستقل تشکیل دهند. کسانی که تصمیم به استقلال از خانواده گرفته‌اند و دریافت حمایت از ایشان سخت است.

در مقابل، فعالیت اقتصادی در ایام کلاسی (اول مهرماه تا پایان خردادماه) برای افراد زیر منع می‌شود: کسانی که از طرف خانواده، به راحتی حمایت مالی می‌شوند. کسانی که قادر به ایجاد تعادل در پرداختن به مقوله علم‌آموزی و کار نیستند (تقریباً اکثر ما گریبانگیر این مشکل هستیم!). کسانی که موقتاً به دلیل عارضه‌ای، در مقوله آموزشی و علمی عقب افتاده‌اند.

  1. فرصت‌های کار دانشجویی در دانشگاه ما کجاست؟ و اولویت پذیرفتن پیشنهادهای کار دانشجویی چیست؟

خوب است بدانیم کار دانشجویی به فعالیت و همکاری دانشجویی اطلاق می‌شود که در قبال آن حق‌الزحمه مالی دریافت می‌شود. بنابراین فعالیت‌های فرهنگی-اجتماعی که دانشجو در مقابل آن حق‌الزحمه‌ای دریافت نمی‌کند خارج از موضوع کار دانشجویی است.

در آیین‌نامه کار دانشجویی که به همه قسمت‌های دانشگاه ابلاغ شده است تصریح شده است که نمی‌توان برای دانشجویان سال اولی، کار دانشجویی در نظر گرفت (شاید بتوان فلسفه آن را در حجم بالای مقرری آموزشی دانشجویان ورودی جدید و عدم تثبیت کامل ایشان در دانشگاه یافت). همچنین این محدودیت برای دانشجویانی که معدل کل‌شان در هر زمان پایین‌تر از نمره 15 باشد وجود دارد.

لازم است بدانیم کارهای دانشجویی، دسته‌بندی متفاوتی از نوع اجرایی تا تحلیلی و تخصصی دارد که هر چه به دسته‌بندی موضوعی از سنخ کارشناسی نزدیکتر شود حق‌الزحمه بیشتری برای آن در نظر گرفته می‌شود. علاوه بر این مقطع دانشجو -کاردانی، کارشناسی یا ارشد- نیز در میزان حق‌الزحمه دریافتی آن مؤثر است.

تقریباً تمامی قسمتهای اداری دانشگاه اعم از معاونت‌های مختلف، دانشکده‌ها و بخش‌ها، روابط عمومی و گزینش، می‌توانند هر ساله بخشی از نیازهای کاری خود را از طریق کار دانشجویی تعریف و تأمین کنند. کافیست برای اعلام آمادگی همکاری، به مسئول آن قسمت مراجعه کنیم و با ارائه رزومه توانمندی‌های خود، درخواست همکاری کنیم.

علاوه بر کار دانشجویی، بسیاری از قسمت‌های دانشگاه امکان جذب کارشناس پاره وقت هم دارند. طبق ضوابط، تنها دانشجویانی که مقطع کارشناسی  آنها تمام شده است می‌توانند درخواست همکاری کارشناسی -آن هم به مدت حداقل 80 ساعت در ماه- داشته باشند. مطمئناً کارشناسی پاره وقت از حق‌الزحمه بیشتری برخوردار است (بخاطر تخصصی‌تر بودن کار آن) ولی تعداد آن در دانشگاه کمتر از فرصت‌های کار دانشجویی است.

تجربه نشان داده است علاوه بر موارد مذکور،  اساتید دانشکده‌ها، دانش‌آموختگان، دانشجویان در آستانه فراغت از تحصیل، بسیج دانشجویی و ... فرصت‌های خوبی برای کار دانشجویی و کارشناسی، پیش روی دانشجویان قرار می‌دهند.

اولویت پذیرفتن کار دانشجویی به فرصت‌هایی است که 1- در محیط داخل دانشگاه باشد 2- از سنخ کارهای علمی و پژوهشی باشد. دلیلش واضح است فرصتهای کاری داخل دانشگاه، زمان کمتری را برای رفت و آمد تلف می‌کند و همچنین پرداختن به کارهای علمی و پژوهشی، رزومه خوبی علاوه بر دریافت حق‌الزحمه برای صنف دانشجویان به شمار می‌آید.

مشاهده مطلب
نظرات مخاطبان
  • سید
    پاسخ ۱۳۹۵/۰۴/۰۶ - ۲۰:۲۶
    سلام
    ای کاش مسئولین دانشگاه متوجه می شدند که با سیاست پولی کردن همه چیز در دانشگاه دارند ریشه به تیشه سبک زندگی و سنت های حسنه ای که قبلا در دانشگاه بوده میزنن. وقتی که دانشجویان خودشون با میل و رغبت اقدام به کارهای فرهنگی و خودجوش توی دفتر اعزام و بسیج و هیات و دارالقرآن میکنن و بسیار هم بازده داره، اونوقت ما میایم به ضرب و زور پول کار فرهنگی تعریف می کنیم! اون هم چه کارهایی!!! تبلیغ هم میکنیم که برای استقلال خودتون بیاید کار کنید. تو رو خدا ببینید اون روزی رو که دانشجوها رو به سمتی بردیم که برای یه پوستر چسبوندن هم تو هرکدوم از جاهای دانشگاه زاتون مطالبه پول یا به قول خودتون حق الزحمه دارن!
    ای کاش این حرفای ما می رسید به گوش مسئولین ولی حیف که : گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله ماست *** آنچه البته به جایی نرسد فریاد است...
    5 + 6 -
    • احمد
      ۱۳۹۵/۰۵/۲۰ - ۱۲:۰۵
      بسم الله الرّحمن الرّحیم
      سلام آقا سید عزیز، حاج آقا سعید هر روز بعد نماز ها صبر میکنن تا بچه ها بیان و همه ی سوالابپرسن و حرفاشونو بزنن، الحق هم تاجایی که من تجربه کردم واقعا گوش میدن و منصفانه عکس العمل نشون میدن....
      6 + 3 -
  • hasan
    پاسخ ۱۳۹۵/۰۶/۱۵ - ۱۴:۲۲
    بسیار عالی
    2 + 1 -
  • مهدی
    پاسخ ۱۳۹۵/۰۹/۱۳ - ۱۳:۲۰
    ای آقا...
    به این آقا بگید یه کم تحقیق کنه راجع به زیر دست هاش.

    دو ساله یک کار دانشجویی به ما دادند 60 هزار تومان باید به ما میدادند هنوز در دست بررسیه...
    ما که حلال نمیکنیم. خدا هم نبخشتشون اون موقع خیلی لازم داشتم
    0 + 0 -
نظر شما
  • 4
  • 0
  • 0
چرایی و چگونگی سرد کردن پس از ورزش

چرایی و چگونگی سرد کردن پس از ورزش

تمرینات دایره‌ای چیست و چگونه انجام می‌شود؟

تمرینات دایره‌ای چیست و چگونه انجام می‌شود؟

۶ گام برای ریکاوری سریع در بدنسازی

۶ گام برای ریکاوری سریع در بدنسازی

نکاتی درباره بدنسازی و روزه داری در ماه رمضان

نکاتی درباره بدنسازی و روزه داری در ماه رمضان

دانش ورزش

دانش ورزش

معرفی امکانات ورزشی دانشگاه امام صادق(ع)

معرفی امکانات ورزشی دانشگاه امام صادق(ع)

ورزش در دانشگاه، اجباری یا اختیاری/ وضعیت موجود درس تربیت بدنی در دانشگاه امام صادق علیه‌السلام

ورزش در دانشگاه، اجباری یا اختیاری/ وضعیت موجود درس تربیت بدنی در دانشگاه امام صادق علیه‌السلام

دکتر امین پورنقی مدیر اداره تربیت بدنی در گفتگو با خبرنگار دانشجویی و فرهنگی در مورد چگونگی درس تربیت بدنی در دانشگاه امام صادق(ع) و نقاط قوت و ضعف و فرصت‌ها و تهدیدهای پیش رو مطالبی را بیان داشت که در ادامه می‌توانید مشروح این گفتگو را در دانشجویی و فرهنگی مطالعه کنید.

برنامه زمان‌بندی مجموعه استخر تا آغاز ماه مبارک رمضان اعلام شد

برنامه زمان‌بندی مجموعه استخر تا آغاز ماه مبارک رمضان اعلام شد

از سوی اداره تربیت بدنی برنامه زمان‌بندی مجموعه استخر شهید شرف زاده از 97/1/18 تا آغاز ماه مبارک رمضان اعلام شد.

تعطیلی استخر به دلیل نقص فنی تا پایان روز سه‌شنبه 22 اسفند/اعلام برنامه تا پایان سال

تعطیلی استخر به دلیل نقص فنی تا پایان روز سه‌شنبه 22 اسفند/اعلام برنامه تا پایان سال

اداره تربیت بدنی از تعطیلی استخر به دلیل نقص فنی تا پایان روز سه‌شنبه 22 اسفند خبر داد.

همنوردان دانشگاه امام صادق(ع) به «قله‌ی پرسون» صعود کردند

همنوردان دانشگاه امام صادق(ع) به «قله‌ی پرسون» صعود کردند

اردوی کوهنوری سنگین «قله‌ی پرسون» با تلاش گروه کوهنوردی محمدجواد طایی برگزار شد.

برنامه زمانبندی رشته‌‌های ورزشی در نیمسال دوم سال دانشگاهی ۹۷-۹۶

برنامه زمانبندی رشته‌‌های ورزشی در نیمسال دوم سال دانشگاهی ۹۷-۹۶

برنامه زمانبندی رشته‌‌های ورزشی در نیمسال دوم سال دانشگاهی ۹۷-۹۶ از سوی اداره تربیت بدنی اعلام شد.

برنامه کوهنوردی دانشگاه امام صادق(ع) در نیمسال دوم سال دانشگاهی ۹۷-۹۶

برنامه کوهنوردی دانشگاه امام صادق(ع) در نیمسال دوم سال دانشگاهی ۹۷-۹۶

برنامه کوهنوردی دانشگاه امام صادق(ع) در نیمسال دوم سال دانشگاهی ۹۷-۹۶ توسط اداره تربیت بدنی اعلام شد.

تغییر برنامه استخر شهید شرف‌زاده در تعطیلات بین دو ترم

تغییر برنامه استخر شهید شرف‌زاده در تعطیلات بین دو ترم

اداره تربیت بدنی دانشگاه امام صادق(ع) از تغییر برنامه استخر شهید شرف‌زاده در هفته تعطیلات بین دو ترم تحصیلی خبر داد.

تغییر در برنامه زمانبندی استخر شهید شرف‌زاده

تغییر در برنامه زمانبندی استخر شهید شرف‌زاده

اداره تربیت بدنی با انتشار اطلاعیه‌ای از تغییر در برنامه استخر سرپوشیده شهید شرف‌زاده خبر داد.

دیدار پایانی مسابقات فوتسال «جام بصیرت» برگزار شد +تصاویر

دیدار پایانی مسابقات فوتسال «جام بصیرت» برگزار شد +تصاویر

مسابقات فوتسال «جام بصیرت» با قهرمانی تیم شهید علیرضا جیلان به پایان رسید.

دیدار پایانی مسابقات فوتسال «جام بصیرت» برگزار می‌شود

دیدار پایانی مسابقات فوتسال «جام بصیرت» برگزار می‌شود

اداره تربیت بدنی از برگزاری فینال مسابقات فوتسال «جام بصیرت» به همراه تجلیل از فعالان ورزشی و تیم‌های برتر والیبال و فوتسال خبر داد.