نشست علمی "نقش کمیته انقلاب اسلامی و مدیریت آیتالله مهدوی کنی در پیروزی ، تثبیت و تداوم انقلاب اسلامی " با حضور آیتالله "حیدر علی جلالی خمینی" ، دکتر "اصغر افتخاری"، دکتر " حشمتالله قنبری همدانی"، دکتر "آیت گودرزی" و دکتر "یوسف ترابی" در دانشگاه امام صادق (ع) به صورت میزگرد و با محوریت "پرسش و پاسخ" برگزار شد.
به گزارش خبرنگار دانشجویی و فرهنگی، نشست علمی "نقش کمیته انقلاب اسلامی و مدیریت آیتالله مهدوی کنی در پیروزی ، تثبیت و تداوم انقلاب اسلامی " با حضور آیتالله "حیدر علی جلالی خمینی" ، دکتر "اصغر افتخاری"، دکتر " حشمتالله قنبری همدانی"، دکتر "آیت گودرزی" و دکتر "یوسف ترابی" در دانشگاه امام صادق (ع) به صورت میزگرد و با محوریت "پرسش و پاسخ" برگزار شد.
در ابتدای این میزگرد، دکتر "یوسف ترابی" استاد دانشگاه، با تبریک فرارسیدن ایامالله دهه فجر، پرسش " فلسفه تشکیل کمیته انقلاب اسلامی، چگونگی این کمیته "را مطرح کردند.
در ادامه، آیتالله "جلالی خمینی" استاد اخلاق و مؤسس حوزه علمیه "احمدیه تهران "، با تبریک سی و نهمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و با درود بر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره)، در خصوص این سؤال پاسخ داد: پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی لازم بود، تشکیلاتی در راستای برقراری نظم و انتظام در کشور ایجاد شود، در واقع هدف اصلی از ایجاد و شکلگیری این تشکیلات یعنی کمیته انقلاب اسلامی؛ جلوگیری از ایجاد هرجومرج در کشور و تأمین امنیت بود، کمیته انقلاب اسلامی تشکیل و نظم و انتظام را در کشور شکل داد.
وی ادامه داد: در هر کشوری با آغاز انقلاب، ناخودآگاه همهچیز دچار تحول و نوعی بینظمی میشود بر این اساس با درایت حضرت امام (ره)، این نهاد انقلابی یعنی "کمیته انقلاب اسلامی" تشکیل شد و پایه و اساس این نهاد انقلاب نیز بر دوش علمای شاخص و روحانیت معظم گذاشته شد.
مؤسس حوزه علمیه "احمدیه تهران " بیان کرد: کمیته انقلاب اسلامی، نهادی مقدس بود، کسانی که در رأس این کمیته بودند یعنی از رئیس کمیته (آیتالله "مهدوی کنی" ) تا روسای مناطق ، از اشخاص تراز اول بودند، آیتالله "مهدوی کنی" عالمی مجاهد و پارسا، عادل ، مورد اعتماد و بانفوذ در میان مردم بودند.
گفتنی است، دکتر "اصغر افتخاری" استاد دانشگاه امام صادق (ع)، در پاسخ به سوال اول این میزگرد، خاطرنشان کرد: در مقوله مدیریت امنیت، دو الگو مطرح است؛ قدرت سیاسی و قدرت اجتماعی ازجمله این الگوها هست، بر مبنای قدرت سیاسی ؛ مدیران بر پایه ابزار زور و اجبار تلاش میکنند تا در جامعه نظم و امنیت برقرار کنند، درحالیکه بر مبنای قدرت اجتماعی ؛ مدیران با استفاده از "حاکمیت بر قلوب " به دنبال ایجاد نظم و امنیت هستند.
وی ادامه داد: در واقع بر مبنای الگوی قدرت اجتماعی تلاش میشود تا از مردم و ظرفیت عمومی برای مدیریت امنیت بهره برد و حضرت امام خمینی (ره) هم پس از پیروزی انقلاب در ساختار نظام بهرهمندی، قدرت اجتماعی را مدنظر داشتند؛ بر همین مبنا کمیته انقلاب اسلامی بهترین الگو برای امنیت سازی بود.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: فلسفه تشکیل کمیته انقلاب اسلامی؛ مدیریت امنیتی و انتظامی بر اساس بهرهمندی از منابع اجتماعی بود و ماهیت اجتماعی این نهاد غیرقابلانکار است.
گفتنی است، دکتر "حشمت الله قنبری همدانی" ، پژوهشگر و استاد دانشگاه نیز در پاسخ به سوال اول مطرحشده در این میزگرد، عنوان کرد: تشکیل کمیته انقلاب اسلامی در واقع در راستای صیانت از مبانی انقلاب بهخصوص تأمین امنیت مردم بود.
وی ادامه داد: اثربخشی کمیته انقلاب اسلامی بسیار مشهود بود و کمیته بر اساس نظر امام (ره) تشکیل و مأموریتهایی برای این نهاد تعریف شد که دفاع از حیای جامعه و مقابله با مفسد، دفاع از پوشش اسلامی و مقابله با مظاهر فساد و ناهنجاری، تبلیغ جهاد و ارزشهایی چون مجاهدت ، شهادت و ... ، کمک به برپایی و اقامه نماز جماعت و جمعه و ... بخشی از رسالتهای این نهاد انقلابی بود.
این استاد دانشگاه بیان کرد: کمیته انقلاب اسلامی بهعنوان نهاد و ضامن انقلاب تشکیل شد.
در ادامه این میزگرد و در پاسخ به سؤال اول، "آیت گودرزی" از یاران آیتالله "مهدوی کنی" بیان کرد: کمیته انقلاب اسلامی باتدبیر حضرت امام (ره) و با فعالیت نیروهای انقلابی تشکیل شد. درواقع این کمیته با ماهیت انقلابی و با حضور حافظان انقلاب شکل گرفت.
وی گفت: کمیته انقلاب اسلامی یک ساختار امنیتی و مردم محور بود که فعالان این حوزه خود را خادم مردم و مدافع ارزشهای نظام و انقلاب میدانستند.
تشریح ویژگیهای حضرت آیتالله "مهدوی کنی"
شایانذکر است که پرسش "چگونه آیتالله مهدوی کنی بهعنوان سرپرست کمیته منصوب شدند" در ادامه این میزگرد مطرح و آیت الله "جلالی خمینی" پاسخ داد: حضرت آیتالله مهدوی کنی از علمای شاخص و تراز اول بودند.ایشان با روحانیون در ارتباط بسیار نزدیکی بودند و این مهم در بدو شکلگیری این کمیته و واگذاری مسئولیت به ایشان بسیار اثرگذار بود بهطوریکه ایشان محبوب مردم و روحانیون بودند.
وی گفت: ایشان از نظر تقوا، درستکاری، مردمداری و ... بسیار شاخص و ممتاز بودند، به نظر میرسد آنچه باعث شد امام راحل ایشان را بهعنوان سرپرست کمیته انقلاب اسلامی انتخاب کنند وجود ویژگیهای بارز اخلاقی در آیت الله "مهدوی کنی " بود.
این استاد اخلاق اضافه کرد: آیتالله "مهدوی کنی" بهترین گزینه برای مدیریت کمیته انقلاب اسلامی بودند.
دکتر "اصغر افتخاری" نیز در پاسخ به این سوال عنوان کرد: افرادی که میخواهند در بحث مدیریت ایفای نقش کنند باید علاوه بر توانمندی در حوزه دانش و تخصص، به قدرت اجتماعی نیز تکیه کنند و این قدرت اجتماعی یعنی اینکه فرد دارای شبکه گسترده اجتماعی با مردم باشد.
این استاد دانشگاه مطرح کرد: حضرت آیتالله "مهدوی کنی" از علمای برجستهای بود که بهخوبی با طیف گسترده مردم در ارتباط و محبوب قلبها بود.
دکتر افتخاری خاطرنشان کرد: بر اساس تجربه همکاری که با آیتالله "مهدوی کنی" در دانشگاه امام صادق (ع) داشتهایم باید بگویم ؛ شخصیت اجتماعی ایشان بیبدیل بود و حضرت آیتالله " مهدوی کنی" الگوی مدیریت اجتماعی بیمثالی بودند.
دکتر "آیت گودرزی" نیز در این میزگرد در پاسخ به سوال دوم، عنوان کرد: حضرت آیتالله "مهدوی کنی" دارای ویژگیهای منحصربهفردی بودند اما آنچه باید گفت این است که ایشان از وضع جامعه بیاطلاع نبودند ضمن آنکه در علم و اجتهاد نیز ایشان یکی از متخصصان بیمانند بودند.
این یار و همراه حضرت آیتالله "مهدوی کنی" بیان کرد: بر اساس مشاهدات تجربی و عینی باید بگویم مردم ایشان را واقعاً قبول داشتند و من این محبت مردمی به ایشان را بهواقع میدیدم و کمیته انقلاب اسلامی برای مدیریت نیاز به چنین فردی داشت.
نقش کمیته انقلاب اسلامی و پاسداران در تأمین نظم و امنیت و تثبیت نظام
سوال سوم این میزگرد با عنوان " نقش کمیته انقلاب اسلامی و پاسداران در تأمین نظم و امنیت و تثبیت نظام " مطرح و آیتالله "جلالی خمینی" پاسخ داد: با شکلگیری انقلاب اسلامی و استقرار جمهوری اسلامی ایران در کشور بسیاری از فرصتطلبان دست خود را از کشور کوتاه دیدند. در چنین شرایطی برخی گروهکها به دنبال ایجاد هرجومرج و ناامنی در کشور بودند. در واقع کمیته انقلاب اسلامی بسیاری از شورشها را سرکوب و خدمات بسیاری به کشور ارائه کرد.
مؤسس حوزه علمیه "احمدیه تهران" ادامه داد: در اوایل انقلاب گروهکهایی مثل فرقان، کومله و ... به دنبال ترور شخصیتها و ایجاد رعب و وحشت در کشور بودند و تنها نهادی که در این میان به دفاع از مردم و آرامش کشور پرداخت کمیته انقلاب اسلامی و اعضای آن بود.
دکتر "اصغر افتخاری" نیز در پاسخ به سوال سوم این میزگرد، عنوان کرد: هر نهاد فعال باید سه ویژگی اساسی داشته باشد؛ داشتن یک شبکه اطلاع گیری یا اخبار، اقدام سریع پس از دریافت اخبار و برخورد قاطع و نتیجهگیری ازجمله این سه ویژگی است.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: کمیته انقلاب اسلامی به این سه ویژگی بارز مزین بود و در واقع در برهه فعالیت این نهاد شاهد همکاری بیمثال مردم با این کمیته و ارسال اخبار و اطلاعات مردمی به این نهاد انقلابی بودیم.
وی ادامه داد: مزین بودن این نهاد انقلابی به این سه ویژگی شاخص در واقع عامل موفقیت کمیته در اجرای مأموریتها بود.
دکتر "حشمت الله قنبری همدانی" نیز در پاسخ به سوال سوم گفت: یکی از ویژگیهای بارز امام خمینی(ره) این بود که بهاندازه حرف میزد یعنی هر حرفی که بدان اعتقاد داشت بر زبان جاری میکرد، حضرت امام خمینی(ره) درباره آیتالله "مهدوی کنی " فرمودند: به ایشان ارادت داشتم ، دارم و خواهم داشت" این جملات حضرت امام خمینی (ره) درباره آیتالله "مهدوی کنی " بیانگر این است که مدیریت کمیته امداد به شخص درستی واگذارشده است.اما چیزی که مطرح است این است که نقش راهبردی کمیته انقلاب اسلامی باید در زمان و ظرف خودش اندازه گرفته شود، امروز شرایط اجتماعی تغییر کرده اما باید بگویم همه فرزندان انقلاب هستیم و هر چه داریم از برکت این انقلاب و نظام اسلامی است، همه نهادهای کشور برای ما عزیز هستند اما نقش مؤثر کمیته انقلاب اسلامی در تثبیت این نظام و امنیت این کشور بر کسی پوشیده نیست.
گفتنی است، دکتر "آیت گودرزی" نیز در پاسخ به سوال سوم این میزگرد عنوان کرد: کمیته انقلاب اسلامی در اوایل شکلگیری و استقرار انقلاب در کشور از وقوع بسیاری از حوادث و ترورها پیشگیری کرد و بهنوعی مدیریت امنیت را به نحو شایستهای عهدهدار بود.
مدیریت جهادی و انقلابی در کمیته انقلاب اسلامی
گفتنی است، در ادامه این میزگرد در خصوص نحوه مدیریت در کمیته انقلاب اسلامی سوال مطرح شد.
آیتالله "جلالی خمینی" دراینباره اظهار داشت: مسئله مدیریت ؛ موضوع مهمی است که اسلام نیز بدان خیلی اهمیت میدهد، بهواسطه مدیریت و رهبری بیبدیل حضرت امام خمینی (ره) این انقلاب پیروز شد.امام راحل؛ رهبری شجاع ، عادل، مردمی، مجتهد، عالم و ... بودند و بهخوبی رهبری کردند طوری که پس از 1400 سال قربت اسلام در کشور، نظام اسلامی در ایران استقرار یافت. امام خمینی (ره) به معنای واقعی مدیریت انقلابی داشتند و این مدیریت جهادی و انقلابی نیز در شیوه مدیریت حضرت آیتالله "مهدوی کنی " مشهود بود.حضرت آیتالله "مهدوی کنی" بهخوبی توانستند این کمیته را رهبری و مدیریت کنند.
دکتر "افتخاری" نیز در پاسخ به پرسش " شیوه مدیریت در کمیته انقلاب اسلامی " اظهار داشت: کمیته انقلاب اسلامی بهعنوان نهاد اجتماعی نقش اثرگذاری در کشور داشت، هرچند شاهد بیمهریهایی درباره این نهاد انقلابی بودیم اما نقش این کمیته در تثبیت انقلاب هرگز از اذهان پاک نمیشود.
گفتنی است، دکتر "گودرزی " نیز در پاسخ به سوال سوم این میزگرد عنوان کرد: یک مدیر باید بهدور از سیاست زدگی و با روحیه جهادی فعالیت کند، این ویژگیها در کنار دوری از تکبر و غرور در وجود آیتالله "مهدوی کنی " مشهود بود.
یادآور میشود دکتر "یوسف ترابی" بهعنوان استاد دانشگاه در این جلسه سوالات و پرسشها را مطرح کرد و در جمعبندی این میزگرد گفت: انقلاب اسلامی به رهبری امام(ره) و شاگردانشان چون آیتالله "مطهری"، آیتالله "مهدوی کنی"، آیتالله "مفتح"، آیتالله "بهشتی" و دیگر یاران امام و انقلاب و مردم شکل گرفت و باید قدردان این امنیت بیمثال و این برکت ارزشمند باشیم و با تبیین و بازخوانی ارزشهای نظام و انقلاب به توسعه و پیشرفت روزافزون کشور کمک کنیم.
گفتنی است، در این نشست سردار" بهرام نوروزی" ، رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا و برخی اساتید حوزه و اخلاق حضور داشتند.