"تربیت بدن" به معنی پرورش اعضاء و جوارح انسان است تا بتواند با پذیرش ربوبیت خداوند، اعضاء و جوارح خود را در مسیر خدمت به خدا به حرکت درآورد.
بخش اول: مبانی تربیت بدنی
واژة "تربیت" ریشه در کلمه "رب" دارد، این مفهوم با چنین معنایی در فرهنگی که برخاسته از مکتب اسلام باشد، اشاره به شناخت خدا به عنوان رب هستی و قبول ربوبیت او و پشت کردن به غیر خدا می باشد. "بدن" مفهومی است که به تمامی اعضاء مادی وجود انسان مانند اندامها اطلاق میشود.
با این تعاریف "تربیت بدن" به معنی پرورش اعضاء و جوارح انسان است تا بتواند با پذیرش ربوبیت خداوند، اعضاء و جوارح خود را در مسیر خدمت به خدا به حرکت درآورد. در اینجا واژه حرکت مطرح میشود. کیفیت حرکت متأثر از وضعیت تندرستی و سلامت دستگاههای مختلف بدن مانند دستگاه تنفسی، عصبی، عضلانی و ... است. در حقیقت از طریق حرکت، جریان رشد در تمام ابعاد انسان تسهیل و هماهنگ گشته و به شکوفایی و تکوین استعدادهای مطلوب کمک می شود. موضوع مورد بررسی در مبانی تربیت بدنی نیز مربوط به حرکت است.
در دنیای کنونی و با پیشرفت تکنولوژی، میل به کم تحرکی و بی تحرکی در انسانها به خصوص نسل جوان افزون شده است و پیدایش ابزارهایی مانند رایانه، تلفنهای همراه و ... این میل را تشدید میکنند که در نتیجه باعث ایجاد بیماریهایی مانند چاقی، دیابت، ناهنجاریهای اسکلتی، بیماریهای قلبی و تنفسی، فشار خون و ... شده است.
در این میان یکی از راهکارهای موثر و عملی برای مصون ماندن از این بیماریها و ناهنجاریها و تربیت بدن، حرکت و ورزش است که تندرستی، نشاط و سلامت را در هر دو بعد جسمانی و روانی به ارمغان میآورد.
اداره تربیت بدنی دانشگاه امام صادق علیهالسلام با تکیه بر این مبانی، اهداف متعددی را از طریق برنامههای مختلف ورزشی برای تمام دانشگاهیان دنبال میکند که در یادداشت بعدی به آنها اشاره خواهد شد.