مهرورزی، قلبی سلیم و دلی رحیم میخواهد. انسانها نوع تعاملات سرد یا گرم، از روی تظاهر و بیمیلی یا از صمیم قلب رو به راحتی تشخیص میدهند. پژواک رفتار محبتآمیز ما در کائنات به صورت انرژی مثبت در مخاطب ساطع میشود.
یکی از توصیههای جدی مقام معظم رهبری بعد از برگزاری انتخابات، دعوت ایشان به مهربانی و بردباری بوده است[1]. چرا که فارغ از اینکه نتیجه انتخابات چه فرد یا گروهیست، حضور و مشارکت بالای مردم در پای صندوقهای رأی، نشانه دهن کجی به خواسته استکبار جهانی است. با عنایت به این توصیه و مناسبتهایی که در هفته اول و دوم اسفند ماه وجود داشت، بر آن شدیم تا موضوع هفته سوم «ارزشهای ناب» را «صبر و حلم» و هفته چهارم را «احسان و مهرورزی» نامگذاری کنیم.
هفته گذشته مصادف بود با آغاز ایام سوگواری بانوی بزرگ دو عالم حضرت صدیقه کبری سلام الله علیها، و به تأسی از خصیصه بارز این معصوم، موضوع هفته «ارزشهای ناب» را «صبر و حلم» گذاشتیم تا رفتار عملیشان، الگوی زندگیمان باشد. مصائبی که بر این دردانه حضرت رسول (ص) پیش آمد و صبر و حلمی که ایشان از خود نشان دادند آرام قلبی برای هر رنج دیده و تسکین دردی برای هر مصیبت کشیده است.
در این هفته نیز (هفته دوم اسفند ماه) روز احسان و نیکوکاری در پیش داریم که به همین مناسبت، موضوع هفته را «احسان و مهرورزی» قرار دادیم. احسان و نیکوکاری صرفاً برای کمک به تهیدستان تعریف نمیشود بلکه لازمه تعاملات اجتماعی محبت کردن و محبت دیدن است وگرنه همزیستی در فضای اجتماعی بسیار طاقتفرسا و غیرقابل تحمل میشود. انسان ذاتاً بنده محبت است و در سرشتش نمیگنجد که دوستی را با دشمنی پاسخ دهد. پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: خداوند دلهاى بندگانش را چنین سرشته است که هرکس به آنها نیکى کند به او مهرورزند و هرکه را به آنها بدى کند دشمن بدارند. (تحف العقول، ص 88)
امیرالمؤمنین علی (ع) در کلام زیباشان، چگونگی کاشت بذر مهر و محبت را در قلوب دیگران در سه خصلت بیان داشتهاند:
«ثَلاثُ خِصالٍ تَجْتَلِبُ بِهِنَّ الْمَحَبَّةَ: الإنصافُ فِى الْمُعاشَرَةِ وَ الْمُواساةُ فِى الشِّدَّةِ و الإنطِواعِ وَ الرُّجُوعُ اِلى قلبٍ سَلیمٍ. )بحار الانوار، ج 78، ص 82، ح 77(
با سه صفت محبّت و دوستى بدست مىآورى: 1- انصاف در معاشرت 2- همدردى با دیگران در خوشى و ناخوشى 3- برخورد با قلب پاک و سالم»
دقت کنیم تا در برخورد با دوستان و اطرافیانمان رعایت انصاف را داشته باشیم همانگونه که پیامبر عظیم الشأن اسلام (ص) در مواجهه با افراد، بگونهای رفتار میکردند که انگار آن شخص عزیزترین فرد در نزد ایشان است[2]. مهرورزی، قلبی سلیم و دلی رحیم میخواهد. انسانها نوع تعاملات سرد یا گرم، از روی تظاهر و بیمیلی یا از صمیم قلب رو به راحتی تشخیص میدهند. پژواک رفتار محبتآمیز ما در کائنات به صورت انرژی مثبت در مخاطب ساطع میشود. در خصوص اهمیت جایگاه دوستی با مردم همین بس که رسول مهربانیها، آن را به عنوان برترین اعمال بعد از ایمان به خداوند ابراز داشتهاند و فرمودند: أفضَلُ الأعمالِ بَعدَ الایمانِ بِاللّه ِ التّودُّدُ إلىَ الناسِ. (نهج الفصاحه، ص 74، ح 387)
در ادامه به دو سخن گرانبها از امامان معصوم در باب محبت ورزی بسنده میشود و برای عامل شدن به آن، از ایزد منّان استمداد میجوییم:
حضرت على علیه السلام فرمودند: نتیجه تواضع و فروتنى ، دوستى است و فرمودند: سه چیز محبت مىآورد خوش اخلاقى، ملایمت نیکو و تواضع. (دارالسلام ج 3، ص 402 و 403 و 404 و 413)
امام باقر علیه السلام فرمودند: سه چیز محبت مىآورد، قرض و تواضع و بخشش. (دارالسلام ج 3، ص 416 و 421)
[1]. توصیه میکنم که کاملاً هشیار باشند. همواره باید شنبهی پساز انتخابات، روز مهربانی و بردباری باشد. (پیام رهبر انقلاب، درپی حضور حماسی مردم در دهمین دورهی انتخابات ریاست جمهوری 23/3/88)
[2]. امام حسن (علیه السلام) در توصیف مجلس پیامبر (صلی الله علیه و آله) چنین میفرمایند: «بهره هر یک از همنشینانش را ادا میکرد تا آنجا که همنشین او گمان نمیکرد، کسی نزد رسول خدا (صلی الله علیه و آله) از او گرامیتر باشد ... (معانی الاخبار، ص 82 و 83)