-
- 1395/12/03 12:09
- 2193
- 1395/12/03 12:09
- 2193
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در گفتگو با خبرگزاری ایکنا؛
ابعاد شرعی «خلق پول» مغفول مانده است/ تبعات سادهانگاری ربا
عضو هیئتعلمی دانشگاه امام صادق(ع) اظهار کرد: با توجه مستحدثه بودن پدیده خلق پول و اهمیت بسیار آن در اقتصاد کشور، لازم است فقها و حوزههای علمیه به میدان بیایند و ابعاد فقهی و شرعی و رابطه آن با ربا را مورد بررسی قرار داده و نتیجه کار را اعلام کنند.
به گزارش دانشجویی و فرهنگی وبه نقل از ایکنا؛ یکی از مشکلات جدی که در اقتصاد ایران با آن مواجه هستیم، افزایش حجم نقدینگی است. این مسئله هم عمدتا از طریق افزایش خلق پول در نظام بانکی کشور رخ داده و مشکلات عدیدهای را هم پدیده آورده است.
این پدیده، علاوه بر اینکه به تورم دامن زده، حتی منجر به افزایش فعالیت تولیدی و اقتصادی هم نشده است؛ بنابراین لازم است مسئولان اقتصادی کشور برای آن چارهای بیاندیشدند چراکه عواقب اقتصادی ناخوشایندی را در پی دارد.
اما علاوه بر ابعاد اقتصادی که به آن اشاره شده، تاکنون ابعاد شرعی پدیده «خلق پول» در نظام بانکی کشور هم مورد بررسی قرار نگرفته و حکمی از جانب هیچ فقیهی در این مورد صادر نشده است بنابراین ابعاد شرعی این پدیده هم نیازمند واکاوی است.
برای بررسی بیشتر ابعاد علمی و شرعی پدیده خلق پول در اقتصاد ایران با کامران ندری، عضو هیئتعلمی دانشگاه امام صادق(ع) و مدیرگروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی گفتوگویی انجام دادهایم که در ادامه میآید:
ابتدا توضیح دهید منظور از خلق پول چیست و به چه شکلی اتفاق میافتد؟
معنای خلق پول در دنیای امروز ما متحول شده و بیشتر نوعی اعتبار است؛ یعنی وقتی شما اعتباری را دارا هستید، مردم براساس آن اعتبار، کالا و خدماتی را در اختیار شما قرار میدهند. این اعتبار و خلق پول، الان در دنیا، در وهله اول توسط بانکهای مرکزی انجام میشود.
قانون این قدرت را به بانکهای مرکزی داده است که خالق این نوع اعتبار باشد که ما اسمش را پول میگذاریم و در مرحله دوم، این اعتبار در درون شبکه بانکی خلق میشود؛ یعنی بانکها با توجه به امکانات تکنیکی و فنی این امکان را دارند که این خلق پول یا خلق اعتبار را انجام دهند.
بنابراین دو نوع خلق پول را دارا هستیم که یکی خلق پولی است که در درون شبکه بانکی توسط بانکها انجام میشود که به آن خلق پول درونی میگوئیم و یک خلق پولی که توسط بانک مرکزی صورت میگیرد که منشأ به وجود آمدن پول در اقتصاد است که اصطلاحا به آن خلق پول بیرونی میگوئیم.
بدون این اعتبار، هیچ نظام اقتصادی نمیتواند کار کند و این اعتبار اهمیت بسیار ویژهای دارد و تا این اعتبار وجود نداشته باشد نمیتوان اقتصاد کشور را به خوبی اداره کرد، طبعا این اعتبار در اقتصاد لازم است و بدون آن، فعالیتهای اقتصادی امکانپذیر نیست؛ لذا خلق پول به عنوان یک ضرورت، غیرقابل انکار است.