رئیس دانشگاه امام صادق(ع) در اختتامیه دومین هفته علمی تمدن نوین اسلامی گفت: ما در مسیر تاریخی نگاه تکاملی داریم که باید درباره آن تأمل شود. تحقق تمدن اسلامی مقولهای تشکیکی است که میتواند در دورهای اوج داشته باشد و گاهی هم رو به افول رود.
به گزارش دانشجویی و فرهنگی به نقل از خبرگزاری فارس، حجتالاسلام سعید مهدوی کنی رئیس دانشگاه امام صادق(ع) صبح امروز(دوشنبه 9 اسفند) در مراسم اختتامیه دومین هفته علمی تمدن نوین اسلامی که در دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد، گفت: ما از ولی فقیهی برخوردار هستیم که تفکر ایشان دینی است و حاصل زحمات تاریخی شیعه و علمای آن و نیابت حضرت ولی عصر(عج) را دارد. همچنین مقام معظم رهبری در مقاطع تاریخی مختلف آزمون پس دادهاند و امتی او را به نام امام شناخته و جهت گیریهایی را برای امت خود بیان می کنند. امت از این نعمت به خوبی برخوردار است و اگر ادعای تمسک دارد باید اعمالش بر مسیر ایشان منطبق باشد.
وی اظهار داشت: بسیاری از ارشادات مقام معظم رهبری به صورت محدود پیگیری و یا اصلا نمی شود و تا صحنه عمل فاصله دارد. بعد از ابراز بیانات ایشان معمولا موجی از جلسات و گفتوگوها اتفاق میافتد اما این موج بعد از مدتی کاهش پیدا کرده و مبنای عمل و اقدام کمتری قرار می گیرد.
رئیس دانشگاه امام صادق(ع) ابراز داشت: مفاهیم مقام معظم رهبری از مفاهیم اسلامی بیرون کشیده شده و حاصل زیست با دنیای جدیدی است و توسط کسی بیان می شود که سابقه سیاسی دارد اما با عمق کم و معادلهای جایگزین به تدریج رو به اضمحلال و سایش مفاهیم گذارده میشود. مثلا مفهوم سبک زندگی که توسط رهبری بیان شد در سمینارها به مفاهیم اخلاقی متعارف تقلیل پیدا کرد هر چند که من ارزش مهارتهای زندگی را پایین نمیآورم.
وی بیان داشت: وقتی مفهوم جدیدی مطرح می شود باید فضای فکری جدیدی را ایجاد کند اما خیلی از اوقات این مفاهیم به مفاهیم موجود تقلیل پیدا میکند و به نوعی به مترادف گویی تبدیل میشود. امروز در فضای علوم انسانی معانی جدیدی ابداع میشود که از ابداعات فنی بسیار مهمتر است و از طریق آنها الگوها و افقهای اندیشهای جدیدی ایجاد میشود ولی ما این مفاهیم را به همان گوییها تقلیل میدهیم.
مهدوی کنی ادامه داد: بیان و طرح مفاهیم در سطح بالا توسط کسی که میتواند فرهنگ سازی کند از بین بردن فرصت ایجاد شده است و چه بسا مفهوم تمدن دچار این آفت شده است مثلا مقاله های این حوزه با چه درصدی از مباحث الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و یا مهدویت تفاوت دارد؟ بعضی از اوقات این مفاهیم برای تکرار مفاهیم از قبل نوشته شده است.
وی تصریح کرد: طرح جلسات درباره تمدن اسلامی در مراکز علمی و جمعیتهای محدود مناسبتر است؛ اصل ترویج کار درستی است اما در فضاهای علمی نباید شکل تبلیغی و شعارهای سیاسی به خود بگیرد.
رئیس دانشگاه امام صادق(ع) عنوان داشت: قرآن کریم به زندگی انسان به صورت جمعی و فردی پرداخته است و با توجه به بیانات علامه طباطبایی بسیاری از آیات قرآن به زندگی جمعی اهمیت بیشتری داده و برای آن هویت قائل شده است و آن را در کنار اصول توحید، معاد و نبوت قرار داده است.
وی با بیان اینکه ما در مسیر تاریخی نگاه تکاملی داریم که باید درباره آن تأمل شود، تصریح کرد: باید به موضوع تمدن اسلامی و بازگشت به آن و تحقق آن در جامعه نگاه ویژهای شود. در این سنت الهی مسأله و دستاوردهای حاصل از ایمان و عمل صالح برای امت اسلامی ترسیم شده است، اما آیا این امت با جامعه برابر است و آیا این وعدهها برای امت بیان شده است یا جامعه؟
حجتالاسلام مهدوی کنی گفت: ما از گذشته و آینده تمدن اسلامی تصویرسازی میکنیم؛ در گذشته تمدن اسلامی نقدهایی وارد است چون در آن سنت الهی مانند امامت محقق نشده است و آیا آنچه که امروز محقق میشود امت اسلامی است یا اتفاقی است که در محدوده مرزهای ملی رخ داده است؟ ما در مسیر تاریخی نگاه تکاملی داریم که باید درباره آن تأمل شود. باید به موضوع تمدن اسلامی و بازگشت به آن و تحقق آن در جامعه نگاه ویژهای شود. تحقق تمدن اسلامی مقولهای تشکیکی است که میتواند در دورهای اوج داشته باشد و گاهی هم رو به افول رود.
وی خاطرنشان کرد: موضوع تمدن اسلامی که نهایت آن به ظهور امام عصر(عج) منجر می شود باعث ایجاد امید اولیه در تاریخ شیعه شده اما وقتی جلوههای آن مشخص نمیشود باعث ایجاد ناامیدی خواهد شد البته هرچند اعلام نزدیکی هر لحظه آن هم ناامیدی هایی را پدید آورده است. بخشی از تمدن اسلامی در هر مقطع تاریخی قابل تحقق است اما فرآیندی است که باید طی شود و به طور قطع در آینده محقق میشود.