-
- 1396/04/11 10:50
- 3002
- 1396/04/11 10:50
- 3002
یادداشت جدید ابوذر گوهری؛
بررسی سیاست های اتخاذی جدید دولت آمریکا در قبال ایران
ابوذر گوهری استاد دانشگاه امام صادق(ع) در یادداشتی درکانال تلگرامی خود به بررسی سیاست های اتخاذی جدید دولت آمریکا در قبال ایران پرداخت
به گزارش دانشجویی و فرهنگی؛ ابوذر گوهری استاد دانشگاه امام صادق(ع) در یادداشتی درکانال تلگرامی خود به بررسی سیاست های اتخاذی جدید دولت آمریکا در قبال ایران پرداخت؛ در ادامه این مطلب را میتوانید در تارنمای معاونت دانشجویی و فرهنگی مطالعه کنید:
درحالیکه هنوز سیاست دولت جدید آمریکا در قبال ایران نهایی نشده است با دقت در مواضع مسئولان ارشد آمریکایی میتوان به مواردی از این سیاست دست یافت. در تازهترین اظهارنظرها هربرت مک مستر مشاور امنیت ملی ترامپ در سخنانی در اجلاس سالیانه اندیشکده CNAS به شکل مفصل به مسئله ایران پرداخت. در این اظهارات مشابه سخنان پامپئو رئیس سازمان سیا ایران فوریترین تهدید منافع آمریکا در خاورمیانه پس از داعش شمرده شده است. مکمستر در توصیف تهدید ایران از گزارههایی استفاده میکند که هرچند جدید نیستند اما در دوره جدید به شکل گسترده مورد بازخوانی قرارگرفته است. مهمترین این گزارهها در سخنان وی عبارتند از: نقش مخرب ایران در منطقه، نقش منفی ایران در دامن زدن به نزاعهای فرقهای، تضعیف دولتهای عربی و وابسته نمودن این حکومتها به تهران، ایجاد گروههای شبهنظامی وابسته به ایران جهت اعمالنفوذ در این کشورها، دامن زدن به منازعات سیاسی و "فجایع انسانی" در کل خاورمیانه بزرگ.
مک مستر در پاسخ به سؤالی در مورد استراتژی مقابله با ایران نیز مطلب مهمی را مطرح نمود که با توجه به جایگاه وی و نیز سخنان سایر مقامات ارشد آمریکایی میتوان رد پای این موارد را در استراتژی نهایی آمریکا در مورد ایران دید. تأکید بر اقدامات غیرنظامی و دیپلماتیک علیه ایران و همکاری با متحدان و شرکا جهت تحریم ایران مهمترین سیاست اعلامشده مکمستر بود. روش مقابله دیگر معطوف به دیپلماسیعمومی آمریکا و شکلدهی اذهان و تلقی مردم منطقه و البته مردم ایران نسبت به اقدامات منطقهای جمهوری اسلامی است. مهمترین مصادیق موردنظر مشاور امنیت ملی آمریکا برجسته نمودن تهدید ایران برای حاکمیت و حکومت کشورهایی نظیر عراق، لبنان، از یکسو و نیز اشاره به شراکت ایران در به اصطلاح "جنایات اسد" علیه مردمش بود. از سوی دیگر وی در اظهاراتی صریح و قابلتأمل بر تفکیک دولت و مردم ایران تأکید و صراحتاً با نام بردن از سردار سلیمانی و سپاه اظهار داشت اقدامات آنها به شکل روزانه علیه منافع مردم ایران و منافع بشریت است. ایجاد دوگانه سپاه و ملت قبلاً نیز توسط کنگره و از طریق تصویب قانون اخیر در سنا به شکل رسمی تعقیب شده است. تمرکز دولت آمریکا بر این نکته بیانگر نقش جدی این امر در استراتژی مقابله آمریکا با ایران است. جلوگیری از نفوذ منطقهای ایران در کنار حفظ برجام بهمنظور استفاده از منافع راهبردی آن در حوزه هستهای و متعلقات آن و تلاش برای تغییر_رژیم که صراحتاً توسط تیلرسون بدان اشاره شد؛ قطعاً بخشهایی از استراتژی مقابله آمریکا علیه ایران است. تداوم سیاست فشار و تحریم به همراه افزایش نقش سازمان سیا برای تأثیرگذاری بر محیط داخلی ایران از ویژگیهای این سیاست است و درنهایت باید اشاره کرد در محاسبات مقامات آمریکایی همچنان توسل به گزینه نظامی علیه ایران، برای واشنگتن غیرعقلانی است.