مدیر امور فرهنگی در گفتگو با خبرنگار دانشجویی و فرهنگی: انجمنها محملی است برای علاقمندان فعالیتهای علمی فوق برنامه. شورایی شدن مدیریت انجمن هم میتواند فرصت تلقی شود و هم تهدید. افق ما کمتر از دو سال آتی رسیدن به برترین انجمنهای علمی دانشجویی در میان انجمنهای علمی دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور است و طی سه سال آتی رسیدن به جایگاه مرجعیت انجمنهای علمی دانشجویی در عناوین رشتهای موجود است.
به گزارش خبرنگار دانشجویی فرهنگی، یکی از موضوعاتی که برای خیلی از دانشجویان مورد سؤال قرار گرفته، مسأله انجمنهای علمی دانشجویی و موضوعات مرتبط با آن از جمله ایام انتخابات شورای مدیریت انجمنهای علمی دانشجویی است، این مسأله موضوع گفتوگوی ما با «محمدجواد سعادتجو» مدیر امور فرهنگی دانشگاه امام صادق(ع) است.
مشروح گفتوگو با مسئول ستاد انتخابات شورای مدیریت انجمنهای علمی دانشجویی سال تحصیلی 96-97 را در ادامه میخوانید:
به عنوان اولین سؤال و همینطور جهت آشنایی دانشجویان ورودی جدید، لطفا تعریفی از انجمنهای علمی دانشجویی ارائه کنید؟
همانگونه که از نام انجمنهای علمی دانشجویی مشخص است، تشکّلی است دانشجویی که در زمینه علمی فعالیت میکند. در واقع انجمنها محملی است برای علاقمندان فعالیتهای علمی فوق برنامه؛ بدین گونه که خود دانشجویان با مشورت از اساتید دانشکده یا بخش مربوطه برای مدت یکسال تحصیلی، برنامههایی مضاف بر فعالیتهای آموزشی و درسی تدارک میبینند؛ برنامههایی که در قالب کلاسهای آموزشی دانشگاه نیامده است منتها لازمه دوره دانش جویی ماست.
فعالیت در انجمنهای علمی دانشجویی چه تفاوت ویژهای با فعالیت در دیگر مجموعههای داوطلبانه دارد؟
فعالیت در انجمنهای علمی دانشجویی و شرکت در برنامههای آن مانند سایر تشکلهای دانشجویی داوطبانه است منتها حیطه فعالیت انجمنهای علمی، رشته تخصصی مربوطه است. فعالیت سایر تشکلهای دانشجویی بدین گونه متمرکز بر رشته تخصصی نیست. فرصت و زمینه مناسبی برای دانشجویانی است که به دنبال توانمندسازی علمی خود و سرمایه گذاری علمی در دوره دانشجویی هستند.
در حال حاضر چند انجمن علمی دانشجویی در دانشگاه فعال است؟
متناظر با هر دانشکده و بخش در دانشگاه، یک انجمن علمی دانشجویی فعال است یعنی هشت انجمن علمی با این عناوین:
- انجمن علمی معارف اسلامی و اقتصاد
- انجمن علمی معارف اسلامی و حقوق
- انجمن علمی معارف اسلامی و علوم سیاسی
- انجمن علمی معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات
- انجمن علمی معارف اسلامی و مدیریت
- انجمن علمی معارف اسلامی و اقتصاد
- انجمن علمی الهیات، معارف اسلامی و ارشاد
- انجمن علمی زبان عربی
- انجمن علمی زبانهای خارجی
البته در آیین نامه انجمنهای علمی که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به همه دانشگاهها ابلاغ کرده است و در دانشگاه ما نیز به تصویب رسیده، ساز و کار ایجاد انجمنهای جدید بین رشتهای تشریح شده است.
اگر ممکن است محورهای فعالیت انجمنهای علمی را بیشتر توضیح دهید؟
محورهای فعالیت انجمنهای علمی بصورت دقیق در آیین نامه انجمنهای علمی آمده است و بصورت نمونه میتوان به این موارد اشاره داشت: چاپ نشریه، برگزاری اردوها و بازدیدهای علمی فرهنگی، برگزاری مسابقات و جشنوارههای علمی فرهنگی، برگزاری همایشهای علمی و نشستهای تخصصی، برگزاری دورههای مهارت اندوزی و اندیشه ورزی، تشکیل گروهها و هستههای علمی، برگزاری جلسات مناظره و نقد علمی و ... .
فعالین انجمنهای علمی دانشجویی از چه امتیازاتی بهرهمند میشوند؟
فعالان انجمنهای علمی قبل از اینکه نیاز باشد از سوی دانشگاه امتیازی بهشون تعلق بگیرد، شخصاً خودشان بهره خود را از انجمنهای علمی میبرند. فعالان انجمنها بواسطه تعاملشان با اساتید داخلی و خارج از دانشگاه و مشارکت در برنامههای علمی، رزومه خوبی بدست میآورند که معمولاً زمینهساز ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر، تقویت بنیه علمی و اشتغال بعد از تحصیل خواهد بود. مشارکت در فعالیتهای انجمن علمی شور و انگیزه دانشجویان را در دوره تحصیل دو چندان میکند، افق دیدشان را وسیعتر میکند و دستآوردهای تألیفی خوبی به ارمغان میآورد.
علی رغم این، معاونت دانشجویی و فرهنگی درصدد است تا امتیازات درخوری برای فعالان انجمنهای علمی در نظر گیرد که در امتیازات دانشجویی، تسهیلات رفاهی و خدماتی دانشجویی و ... خود را نشان میدهد.
مسئولین انجمنهای علمی دانشجویی دانشگاه امام صادق(ع) چگونه انتخاب میشوند؟
ساز و کار انتخاب مسئولین انجمنها مشابه روال سایر انتخابات است و در آییننامه انجمنهای علمی، دقیق تشریح شده است؛ یعنی مراحل: ثبت نام کاندیداتوری، تأیید صلاحیت، اعلام کاندیداهای تأیید صلاحیت شده و روز انتخابات. کارشناسان فرهنگی به همت دانشکدهها، بخشها و دبیران فعلی انجمنهای علمی درصددند تا امسال بهترین انتخابات انجمنها رقم خورد. شاید بتوان گفت تفاوت اصلی انتخابات امسال با سالهای گذشته در دانشگاه، این باشد که شورای مدیریت انجمنهای علمی توسط دانشجویان انتخاب میشود بجای اینکه صرفاً یک نفر بعنوان دبیر انجمن علمی انتخاب شود. بعد از انتخاب شورای مدیریت هر انجمن، اعضا از میان خودشان یک نفر را بعنوان دبیر اعلام میکنند.
به نظر شما شورایی شدن مدیریت انجمنها، عملکرد انجمنها را تضعیف نمیکند؟
شورایی شدن مدیریت انجمن هم میتواند فرصت تلقی شود و هم تهدید. اما بنظر ما اگر افرادی دغدغهمند از سوی دانشجویان انتخاب شوند بهترین سازوکار اداره انجمنها همین ساز و کار شورایی است. شأنیت دبیری سابق انجمن میان اعضای شورا تقسیم میشود و توان و عملکرد یک دبیر انجمن به تعداد اعضای شورای انجمن افزایش مییابد. کما اینکه موضوع شورایی بودن یا نبودن سلیقه بنده نوعی نیست بلکه آییننامه در اینجا صراحت دارد که مدیریت انجمنها بایستی بصورت شورایی انتخاب شوند.
تاکنون برای بهبود انجمنهای علمی دانشجویی دانشگاه امام صادق(ع) چه اقداماتی صورت گرفته است؟
اطلاع دارید که تقریباً از اواخر مهرماه سال گذشته، مأموریت پشتیبانی از امور انجمنها به امور فرهنگی سپرده شد. در این مدت اقدامات اساسی و خوبی صورت گرفت که انشاءالله در نمایشگاهی که به منظور ارائه دستآوردهای انجمنهای علمی در همین سال تحصیلی در دانشگاه برگزار خواهد شد، مفصل اطلاع رسانی خواهیم کرد. صرفاً به همین جمله بسنده میکنم که افق ما کمتر از دو سال آتی رسیدن به برترین انجمنهای علمی دانشجویی در میان انجمنهای علمی دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور است و طی سه سال آتی رسیدن به جایگاه مرجعیت انجمنهای علمی دانشجویی در عناوین رشتهای موجود است.
انتخابات انجمنهای امسال کی برگزار میشود؟
فرآیند انتخابات شورای مدیریت انجمنهای علمی از امروز 12 مهرماه با ثبت نام از کاندیداها در دفاتر دانشکدهها آغاز شده است و در روز اول آبانماه، انتخابات تمامی انجمنهای علمی بصورت یکپارچه برگزار خواهد شد. فرآیند و جزئیات انتخابات به مرور به صورت میدانی و در فضای مجازی به اطلاع مخاطبین خواهیم رساند.
در پایان اگر سخن ناگفتهای باقی مانده، بفرمایید؟
بی شک، رونق بیش از پیش انجمنهای علمی در گرو مشارکت همه دانشجویان در همین انتخابات پیش رو و همکاری و تعاملشان با انجمنهاست. لذا از همین تریبون از تک تک دانشجویان عزیز درخواست دارم تا ما را در این #حرکت_علمی_در_مسیر_رشد همراهی کنند. مهم است که سکان مدیریت انجمنهای علمی را در این یکسال تحصیلی به دست چه کسانی میسپاریم.