دکتر مهدی صادقی (ریاست دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق) و متولی اولین ارز رمزنهاد ملی xRial در گفتگو با خبرنگار اکونیوز ، بر ضرورت توجه مسئولین به ارزهای رمز نهاد و لزوم ایجاد ارزمجازی ملی تاکید کرد.
به گزارش خبرنگار دانشجویی و فرهنگی به نقل از خبرگزاری اقتصاد ایران ،دکتر مهدی صادقی ، رئیس مجمع ملی مطالعات ارزهای رمزنهاد به دلایل شکل گیری این مجمع و ضرورت پایه گذاری آن دریک محیط دانشگاهی و محفل آکادمیک و نیز مباحث و موضوعات پیرامون ارزهای دیجیتالی پاسخ گفت.
اقتصادایران : جناب آقای دکتر صادقی ما امروز مطلع شدیم که شما اولین ارز رمزنهاد ملی و بومی را در دانشگاه امام صادق ایجاد کرده اید. ممکن است برای خوانندگان محترم ما توضیح دهید شما دقیقا چه کاری را انجام داده اید؟
ضمن تشکر از حضور شما در این مجمع که در راستای پیاده سازی اهداف اقتصاد مقاومتی است در همین ابتدا لازم میدانم این موضوع را روشن کنم که اصولا ما چیزی به نام ارز دیجیتال ملی نساخته ایم و بنایی هم برای تولید این ارز نداریم. چون اصلا دارای جایگاه قانونی و حقوقی برای این موضوع نیستیم. اما به لحاظ اهمیت این فن آوری بر خود لازم دیدیم برای شناخت و ایجاد زمینه های لازم این ارز بسترسازی کنیم. اما آنچه انجام شده در حقیقت پلتفرمی است که از طریق آن میتوان زمینه لازم برای تولید احتمالی ارز بومی را فراهم آورد.
اقتصادایران : راجع به دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق برای ما توضیحاتی را بفرمایید؟
این دانشکده در سال 1361 با دستور حضرت آیت الله مهدوی کنی پایه گذاری شده است و هدف اصلی از راه اندازی این دانشکده ایجاد شرایط تلفیق بین اقتصاد و سایر علوم از جمله مباحث علوم اسلامی می باشد. دراین راستا کلیه مباحث تلفیقی اقتصاد در دستور کار این دانشکده بوده است و سعی میشود متناسب با نیاز جامعه اسلامی مباحث تلفیقی اقتصاد مورد مطالعه و یا بازنگری قرارگرفته و نتایج علمی و کاربردی آن به جامعه کارشناسی کشور و نظام سیاست گذاری ارائه شود. در این بین ارزهای رمزنهاد بعنوان موضوع تلفیقی که حاصل تلاقی مباحث اقتصادی، بانکی، بیمه ای، بازارسرمایه، مباحث حقوقی و فقهی است در دستور کار مطالعاتی و علمی این دانشکده قرار گرفت.
اقتصادایران : مجمع مطالعات ارزهای رمز نهاد چیست و به دنبال چیست؟ همچنین راجع به تاریخچه شکل گیری این مجمع توضیحاتی بفرمایید؟
در اواسط سال 1395 گروهی تحت عنوان هسته علمی اجرایی اقتصاد فضای مجازی در دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق شکل گرفت که محورهای فعالیت این هسته در راستای پیاده سازی فرامین اقتصاد مقاومتی به شرح زیر خلاصه می شد:
- بررسی امکانات فضای مجازی در حوزه اقتصاد، فن آوری و امور مرتبط
- بررسی حوزه کسب و کار در فضای مجازی
- بررسی فن آوری بلاک چین و ارزهای رمزنهاد
- بررسی و مطالعه شرکت های استارت آپ و زود بازده
- بررسی فن آوریهای مالی FinTech
- بررسی تهدیدها و فرصتهای اقتصادی فضای مجازی
- نحوه مقابله با تهدیدهای بین المللی با استفاده از اقتصاد فضای مجازی
به دلیل رشد سریع و فراگیر بلاک چین و ارزهای دیجیتال در جهان، و در راستای اهداف دانشکده اقتصاد به عنوان متولی تولید دانش در عرصه های نوین و با هدف آشنا کردن محققان و دانش پژوهان با فناوری بلاک چین و ارزهای مجازی در تابستان ۱۳۹۶ رسما با تمرکز روی ارزهای رمزنهاد فعالیت خود را بصورت متمرکزتری شکل داد که محصول آن مجمع ملی مطالعات ارزهای رمزنهاد میباشد.
اقتصادایران : شما در این مجمع چه اهدافی را پیگیری می کنید؟
این موضوع یک بحث تلفیقی بین شاخه های اقتصاد، حقوق، دانش فقه و فن آوری اطلاعات می باشد. هدف این مجمع آن است که با هم اندیشی متفکران، اندیشمندان، کارشناسان حوزه های مربوط و صاحبان تجربه مطالعات لازم در رابطه با ارزهای رمزنهاد به عمل آمده و نحوه بومی سازی این فن آوری در داخل کشور فراهم آید. نیاز این بحث توسط وزیر محترم ارتباطات و فن آوری اطلاعات مورد توجه قرارگرفت بهمین جهت بناداریم کلیه کسانی که در عملیاتی کردن این فن آوری نقش هم افزای خود را ایفا کنند گردهم آوریم و از ظرفیتهای آحاد متخصصین شاخه های مرتبط با این فن آوری استفاده موثر بنماییم.
لازم بذکر است که درحال حاضر تولید و عرضه ارزهای دیجیتال بر اساس قوانین جاری کشور غیرقانونی است اما این بدان معنی نیست که جمهوری اسلامی از ظرفیت های فوق العاده این فناوری در آینده غافل بماند. به نظر می رسد فعالیتهای پراکنده در جهت بسترسازی این صنعت در حال شکل گیری است که عدم مدیریت صحیح آن چیزی جز اتلاف منابع دانشی و یا احتمالا شکل گیری ارزهای غیرقانونی یا غیرکارآمد و مخالف اهداف نظام خواهد بود. لذا بر آن شدیم که ضمن پیگیری مطالعات عمیق مربوط به این موضوع در جهت انسجام فعالیتهای پراکنده ، مدیریت منسجم و کارآمد آن را در حوزه دانشگاه امکان پذیر سازیم.
به نظر میرسد لازمه انسجام دادن به این فعالیتهای پراکنده، ایجاد یک پلتفرم کارآمد و متن باز که امکان مشارکت کلیه صاحب نظران را میسرسازد از اولین گام هایی بود که مجمع در جهت آن حرکت نمود و در نهایت موفق به ایجاد یک زیست بوم ملی منطبق با این استانداردها گردید.
اقتصادایران : یعنی ما الان یک ارز دیجیتال ملی داریم؟
شاید بدانید که امروزه ساختن یک ارز دیجیتال کار بسیار پیچیده ای نیست. امروز هرکس میتواند یک ارز دیجیتال به نام خود بسازد. اما بدیهی است که نه به لحاظ حقوقی و نه به لحاظ قانون گذاری دانشگاه و یا حتی هیچ سازمان دیگری نمی تواند تولیدکننده یک ارز دیجیتال باشد که بتواند در عرصه ملی و اقتصادی مورد اقبال عموم واقع گردد. بدیهی است شتابزدگی در این امر میتواند خود زمینه ساز بسیاری از مشکلات اقتصادی باشد. بنابر این درجواب سئوال شما باید بگوییم خیر، ما ارز دیجیتال ملی تولید نکرده ایم بلکه پلتفرمی را ایجاد کرده ایم که امکان بسترسازی و یا احتمالا تولید آن را برای دست اندرکاران مربوطه امکان پذیر می سازد.
اقتصادایران : در مورد کاربردهای آن برای ما توضیحاتی بدهید؟
کاربردهای ارز رمزنهاد بسیار گسترده و موسع هست و دستگاههای مختلف اجرایی، نهادها اعم از نهادهای دولتی و خصوصی، سازمانهای مختلف، بنگاههای اقتصادی و سایر کارگزاران اقتصادی می توانند از ظرفیتهای ارزهای رمزنهاد استفاده خاص خود را ببرند. نظام بازاریابی کالاو خدمات، نظام حمایتهای مالی، نظام پرداخت، نظام دریافت و سایر دستگاهها میتوانند از ظرفیتهای این فناوری استفاده لازم را ببرند. حوزه انرژی، مراودات بازرگانی، بیمه، بازار سهام، زنجیره تامین، بانکداری، درگاه پرداخت و برندینگ تنها بخش کوچکی از حوزه های مختلف کاربرد این فن آوری می باشد.
جذب نقدینگی، توسعه اشتغال، مقابله با تحریمهای منطقه ای و بین المللی از جمله کاربردهای دیگر این فن آوری است.
اقتصادایران : اسم این پلتفرم جدید شما چیست؟
نام این پلتفرم به جهت تاثیرات گسترده ای که در نظام اقتصادی دارد به نام مهمترین مقوله اقتصادی نام xRial را برای آن برگزیدیم.
اقتصادایران : علت نامگذاری xRial چیست؟ منظورم این است که چرا ایکس؟
روشن است که ریال واحد پول ملیست اما ایکس به عنوان یک مولفه تغییر پذیر و دارای ویژگی برنامه ریزی قلمداد می گردد که از اصول جدایی ناپذیر ارزهای رمزنهاد می باشد. در دنیای امروزی از رمزارزها به عنوان Programmable Money یا به عنوان پول قابل برنامه ریزی یاد میشود.
این بدان معنی است که این زیست بوم بتواند مطابق نیاز ملی آن را برنامه ریزی نمود و از آن انتظار تولید بی نهایت زیر واحد ارزی دیگر داشت.
اقتصادایران : حالا این XRIAL قرار هست چه کارهایی را انجام دهد؟
ما از xRial انتظارات زیر را داریم:
الف) ایجاد پلتفرم ملی جامع و کاربردی در حوزه رمزهای ارزنهاد
ب) تشریک مساعی کلیه صاحبان اندیشه و تجربه
ج) جمع آوری دانش فنی و بومی سازی آن
د) آموزش و نشر ظرفیتهای مرتبط با ارزهای رمزنهاد
اقتصادایران : آیا شما با ایجاد xRial قصد دارید با ارزهای مشابه آن نظیر بیت کوین مقابله کنید یا قصد ترویج نمونه ایرانیزه شده آن را دارید؟
ایکس ریال یک فناوریست که حوزه عمل آن شبیه به بیت کوین هست اما قصد ترویج یا مقابله با بیت کوین در این عرصه مطرح نیست. بلکه هدف اشاعه دانش بکاررفته در این حوزه میان آحاد جامعه می باشد که طبعا مخاطبان خود را خواهد یافت.
اقتصادایران : چه کسانی مخاطبان شما در این عرصه هستند؟
- دانشجویان و دانش پژوهان
- کسب و کارهای نوپا و استارت آپ ها
- کسبه و بازرگانان
- بانک مرکزی و ارکان قانونگذاری کشور
- سازمانها و ارگانهای اقتصادی بزرگ و کوچک
- کارآفرینان
- دولت.
اقتصادایران : چه چشم اندازی برای این فن آوری دارید؟ برای نسل امروز و آینده آن را چه طور می بینید؟
توسعه این فن آوری را برای بهبود کارآیی اقتصادی و رسیدن به اهداف کلان اقتصادی یک ضرورت بحساب می آوریم. به نظر میرسد این فن آوری بسیار روشن است و تلاش آنست که حضور این فناوری در همه مجالات اقتصادی فراهم شود.
ظهور فن آوریهای نوین در عرصه اطلاعات و ارتباطات این نکته را به ما یادآوری می نماید که عرصه اقتصاد کشور نباید از قافله حرکت فن آوریهای نوین عقب بماند بنابراین جامعه آینده کشور و به ویژه جوانان در استفاده از این فناوری بسیار شایق خواهند بود.
اقتصادایران : از اینکه وقت شریفتان را دراختیار ما گذاشتید سپاسگزارم.