انجمنهای علمیدانشجویی دانشگاه امام صادق علیهالسلام به عنوان یکی از فعالترین انجمنهای علوم انسانی، معارف اسلامی و علوم اجتماعی با شعار «گفتگو سرچشمهی اندیشه» حضوری متفاوت را در یازدهمین جشنواره ملی حرکت رقم زدند. آنچه در ادامه خواهد آمد شرحی از ظرافتها و زوایای پنهان این حضور است.
به گزارش خبرنگار معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه امام صادق(ع)، جشنواره حرکت، بزرگترین رویداد علمی دانشجویی کل کشور است که از سال 1387، هرساله در یکی از دانشگاههای کشور برگزار میشود. این جشنواره در دو بخش رقابتی و نمایشگاهی و دو سطح دانشگاهی و ملی برگزار میگردد. از سال 1396 بخش بینالمللی نیز به این جشنواره اضافه گردیده است. معمولاً دانشگاهها، چند ماه قبل از زمان برگزاری جشنواره ملی حرکت، اقدام به برگزاری جشنواره در سطح دانشگاه خود مینمایند زیرا روند مطلوب در ارائهی آثار به بخش رقابتی جشنواره ملی حرکت بر این است که موارد برگزیده در مرحلهی دانشگاهی این جشنواره به دبیرخانه جشنواره ملی (که چندماه قبل از زمان برگزاری مرحلهی نمایشگاهی، جهت دریافت آثار دانشجویان، گروهها و انجمنهای علمی دانشجویی کل کشور، آغاز به کار مینماید) ارسال شود.
دبیرخانه جشنواره ملی حرکت، آثار دانشجویان و انجمنهای علمی را در 10 محور مورد بررسی و داوری قرار میدهد. این محورها عبارتاند از: 1.انجمن علمی برتر؛ 2.فعالیت خلاقانه؛ 3.نشریه؛ 4. مسابقه؛ 5.محتوای دیجیتال؛ 6.کتاب؛ 7.اختراع؛ 8. کارآفرینی؛ 9. بخش ویژه؛ 10. دانشگاه (عملکرد دانشگاه در حوزه حمایت از انجمنهای علمی). موارد ذکر شده هرسال با دستورالعمل خاص به دانشگاهها ابلاغ می گردد؛ این دستورالعمل، شامل نحوه و قالب تهیهی گزارش، شیوه ارسال، ظرفیت ارسال آثار برای هریک از حوزههای دانشگاهی (علوم انسانی، فنی مهندسی، هنر، علوم تجربی و ...) و تبیین بخش ویژه میباشد (بخش ویژه در هر دوره از نمایشگاه با ادوار قبل متفاوت است و در جشنواره یازدهم حرکت، محوریت برنامههای مرتبط با حفظ محیط زیست انتخاب و اعلام گردید).
آیین پایانی جشنواره، همراه با برگزاری بخش نمایشگاهی در دانشگاه میزبان است که در روز سوم نمایشگاه (روز آخر) در مراسم اختتامیه، نتایج رقابت اعلام میشود و تندیس جشنواره از سوی مسئولین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به برگزیدگان اهدا میگردد. در بخش نمایشگاهی، علاوه بر دانشگاههایی که آثار خود را برای بخش رقابتی جشنواره به دبیرخانه ارسال میکنند، بخش بینالملل، وزارتخانههای مختلف و صاحبان صنعت نیز حضور خواهند داشت. تمامی دانشگاههای شرکتکننده در جشنواره، در بخش نمایشگاهی دارای غرفه خواهند بود (ظرفیت نفرات و ابعاد غرفه در گرو تعداد آثار ارسالی از هر دانشگاه به دبیرخانهی جشنواره میباشد) که میبایست از آن در جهت نمایش هرچه بهتر دستاوردهای علمی دانشجویان و انجمنهای علمی دانشجویی خود استفاده نمایند. در بخش نمایشگاهی جشنواره یازدهم حرکت، 106 دانشگاه (با 1355 اثر)، دو وزارتخانه و بخش بینالملل با حضور 85 نفر از دانشجویان برتر 46 کشور دنیا حضور داشتند.
ظرفیتها و مزیتهای حضور در جشنواره
در مقام بیان ظرفیتهای موجود در جشنواره ملی حرکت باید گفت که اولا، قید بزرگترین رویداد علمی دانشجویی کشور به خوبی بیانگر گسترهی حضور دانشجویان و کارشناسان دانشگاهها، مدیران و کارشناسان وزارتخانههای مختلف و ... میباشد که این امر به عنوان بستری مناسب جهت معرفی دانشگاه و ایجاد تصویری متناسب با واقعیت دانشگاه امام صادق علیهالسلام قابل استفاده است. ثانیاً فرصت تعامل و انتقال تجارب میان دانشجویان و کارشناسان انجمنهای علمی دانشجویی شرکتکنندگان فراهم میگردد و از همین رو، دانشجویان تیم اعزامی که کمتر فرصت تبادل ایده با سایر همتایان خود را دارند در بستر حضور در جشنواره توانمندی لازم را جهت تقویت عملکرد دانشجویی در انجمنها و حضور موفقتر در ادوار آتی جشنواره را کسب میکنند. ثالثاً بخش رقابتی این جشنواره، امکان محک زدن توانمندیها و سنجش عملکرد انجمنهای علمی و دانشجویان را در سطح ملی فراهم میکند و پر واضح است که دانشگاهی با دعوی حرکت به سوی مرجعیت علمی، میبایست بتواند در این رقابت حداقلی، درخشش ویژهای داشته باشد.
عملکرد دانشگاه امام صادق علیهالسلام در مسیر حضور در جشنواره حرکت
ما در دانشگاه امام صادق علیهالسلام، برای اولین بار، جشنواره درون دانشگاهی حرکت را برگزار کردیم؛ البته تا قبل از امسال، انجمنهای علمی دانشجویی ما هر ساله در بخش رقابتی جشنواره ملی حرکت شرکت داشتهاند و در برخی ادوار، مقام هم کسب کردهاند: انجمن علمی دانشجویی الهیات در دورههای دوم و چهارم جشنواره ملی حرکت حائز رتبه برگزیده در محور «انجمن برتر» و در دورهی دهم در همین محور حائز رتبهی «شایستهی تقدیر» گردید. انجمن علوم سیاسی در دوره پنجم این جشنواره، در محور نشریه حائز رتبه «برتر» شد و انجمن علمی مدیریت در دورهی دهم و در محور نشریه، «شایستهی تقدیر» شناخته شد.
پس از برگزاری نخستین مرحلهی دانشگاهی جشنواره حرکت در دانشگاه در اردیبهشتماه امسال (که عملکرد یکساله و آثار انجمنها دریافت و برای داوری به اساتید محترم ارسال گردید)، موارد برگزیده و شایستهی تقدیر در این مرحله، با توجه به ظرفیت و شیوهی ابلاغی ارسال آثار، به دبیرخانهی جشنواره ملی حرکت ارسال شد. در این گام، 13 اثر از دانشجویان و انجمنهای علمی دانشجویی در محورهای انجمن برتر، کتاب، مسابقه، محتوای دیجیتال، نشریه، کار آفرینی و فعالیت خلاقانه به دبیرخانه جشنواره ملی ارسال گردید.
غرفه دانشگاه امام صادق علیهالسلام در جشنواره یازدهم حرکت
غرفهی دانشگاه امام صادق علیهالسلام در یازدهمین جشنواره ملی با طرحی برگرفته از المانهای موجود در دانشگاه و برگرفته از ساختمانسازی سنتی آن بود. به این شکل که ورودی غرفه در شباهت با ورودی دانشکدهها و طرح کلی آن منطبق با اصول زیباییشناختی هنر اسلامی طراحی و اجرا گردید که بنا به اظهار تمامی بازدیدکنندگان از غرفه، محیطی متفاوت و آرامشبخش را رقم زده بود. برنامهی اصلی و رویکرد کلی غرفه و تیم اعزامی حول محور شعار «گفتگو، سرچشمهی اندیشه» طرحریزی شده بود که بر اساس آن، بازدیدکنندگان و افراد حاضر در نمایشگاه حول موضوعات علوم انسانی اسلامی، مسائل علوم اجتماعی و مباحث تخصصی رشتههای دانشگاه به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی با افراد حاضر در غرفه به گفتگو میپرداختند. همانطور که گفته شد، امسال بخش بینالملل بسیار تقویت شده بود و به همین علت حضور بازدیدکنندگان خارجی درغرفه دانشگاه امام صادق علیهالسلام – که جزو معدود غرفههای با امکان تعامل به زبانهای انگلیسی و عربی بود- بیشتر از غرفههای همجوار (یا به بیان بهتر، در کل نمایشگاه) بود. پذیرایی و بستهی فرهنگی اهدایی به مهمانان شامل شکلات، یک حدیث از ائمه هدی (به عنوان رزق معنوی)، بروشور معرفی دانشگاه و انجمنهای علمی، کارت پستال مزین به روایتی از امام صادق علیهالسلام، دفترچه، خودکار مزین به نام دانشگاه امام صادق علیهالسلام و یک گلدان کوچک گل (با عنایت به رویکرد جشنواره نسبت به مقولهی محیط زیست) بود که از سوی تمامی مهمانان، خصوصاً مهمانان خارجی مورد توجه ویژه قرار گرفت.
دستاوردهای دانشگاه امام صادق علیهالسلام و عملکرد برخی از دانشگاههای مطرح در یازدهمین جشنواره ملی حرکت
از میان آثار ارسالی به دبیرخانه یازدهمین جشنواره ملی حرکت، چهار اثر در اختتامیه، موفق به کسب مقام شدند. یک مقام اول در محور مسابقه علمی برای انجمن علمی دانشجویی حقوق، یک مقام دوم در محور نشریه برای انجمن علمی دانشجویی علوم سیاسی و دو مقام شایسته تقدیر در محورهای انجمن برتر و محتوای دیجیتال برای انجمن علمی دانشجویی زبانهای خارجی؛ کسب این تعداد مقام برای انجمنهای علمی دانشجویی دانشگاه امام صادق در تاریخ شرکت در ادوار مختلف جشنواره بیسابقه است.
البته یک نگاه به عملکرد سایر دانشگاهها و انجمنهای علمی آنها نیز در این مقام لازم است:
- برای مثال دانشگاه تهران با 136 انجمن علمی دانشجویی و چند دوره میزبانی جشنواره ، 14 جایزه (بیشترین تعداد جایزه در میان شرکتکنندگان) را از آن خود کرد که شامل 5مقام اول، 5 مقام دوم، 1مقام سوم و 3 مقام شایستهتقدیر میباشد.
- دانشگاه خوارزمی با 63 انجمن علمی دانشجویی، برندهی 5 جایزه شامل 3 مقام دوم، 1 مقام سوم و 1 مقام شایسته تقدیر گردید.
- دانشگاه شهید بهشتی با 38 انجمن علمی دانشجویی، حائز 6 جایزه شامل 1 مقام اول، 1مقام دوم، 1مقام سوم و 3 مقام شایسته تقدیر شناخته شد؛
- دانشگاه تربیت مدرس با 85 انجمن علمی دانشجویی، 9 جایزه شامل 2 مقام اول، 2 مقام سوم و 5مقام شایسته تقدیر را از آن خود کرد.
- دانشگاه علامه طباطبایی با 66 انجمن علمی دانشجویی، برنده 4 جایزه شامل 3مقام سوم و 1 مقام شایسته تقدیر شناخته شد.
- دانشگاه اصفهان به عنوان میزبان، با 49 انجمن علمی دانشجویی، برنده 2 جایزه شامل 1 مقام اول و 1 مقام شایسته تقدیر گردید.
- دانشگاه رازی کرمانشاه به عنوان میزبان سال قبل، برنده 1 جایزه شایسته تقدیر شناخته شد.
نگاه اجمالی به عملکرد چند دانشگاه مطرح ایران در یازدهمین جشنواره حرکت نشان میدهد که دانشگاه امام صادق علیهالسلام با 8 انجمن فعال عملکرد بسیار خوبی داشته است؛ اما در مقام مقایسه، میبایست موارد دیگری را هم مدنظر قرار داد که حمایتهای دانشگاه از انجمنها، رسالت و چشمانداز دانشگاه و ظرفیتهای موجود جهت استفاده انجمنهای علمی دانشجویی و دانشجویان از مهمترین آنهاست. دانشگاهی که بر اساس هدفی مشخص دانشجویان خود را گزینش مینماید و نگاه خیلی از افراد در حوزهی علوم انسانی به این دانشگاه است میبایست بهتر از آنچه که تا کنون بوده است در زمینهی عملکرد انجمنهای علمی دانشجویی در سطح ملی بروز و ظهور داشته باشد. با توجه به این که بسیاری از سوالات بازدیدکنندگان مربوط به پردیس خواهران و انجمنهای علمی دانشجویی مرتبط با ایشان بود، حضور پررنگتر و با برنامهریزی جدیتر از سوی مقامات آن پردیس ضروری است.