امام صادقیها همواره در عرصه فعالیتهای دانشجویی جزء پیشگامان و تأثیرگذاران بودهاند.
بسم الله الرحمن الرحیم
فضای دانشجویی دانشگاه ما، از ابتدای تأسیس آن تاکنون، فضایی خاص و ویژه بوده است. امام صادقیها (با هویت جمعی مثالزدنی خود و با ویژگیهای منحصربفردی که ماحصل فضای تربیتی شکلگرفته تحت تأثیر شخصیت اساتید بزرگ دانشگاه بوده است)، همواره در عرصهی فعالیتهای دانشجویی جزء پیشگامان و تأثیرگذاران بودهاند.
لیکن در سالهای اخیر، بسیاری از اساتید و فعالان دانشجویی، در مورد رسوخ رخوت در این فضا هشدار داده و علل مختلفی را برای آن برشمردهاند. فارغ از پرداختن به دلایل شکلگیری این سکون نسبی (که در مقایسه با دورههای پرشور و حرارت دانشجویی همین دانشگاه میتوان این عنوان را بر آن اطلاق کرد)، آنچه دارای اهمیت است، یافتن راههای برونرفت از آن است.
چیزی که هماکنون در اذهان عمومی دانشگاهیان شکل گرفته این است که دانشجویان، همچون گذشته در فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی مشارکت نمیکنند. پیدا است که مشارکت در چنین فعالیتهایی مستلزم دغدغهمندی، مسألهمندی و داشتن روحیه مطالبهگری است که دانشجویان دانشگاه امام صادق علیهالسلام، از حیث دغدغهمندی همواره جزء شاخصترین دانشجویان کشور بوده و هستند. لیکن سؤال اینجاست که چرا این مسائل، آنگونه که انتظار میرود، طرح نشده و مجال بروز و ظهور نمییابند؟
شاید بتوان گفت عمده دلیل بروز چنین پدیدهای، میتواند نبود انگیزه در میان دانشجویان باشد؛ که بیشک، در این صورت، بسیار بیمدهنده و خطیر است. به فرمایش رهبر معظم انقلاب، «از آن روزی باید ترسید که جوان ما، دانشجوی ما، در دانشگاه، انگیزهی طرح مسأله، طرح سؤال و طرح درخواست را نداشته باشد[1]». ایشان در ادامه همین فرمایشات، به مسأله بسیار مهمی اشاره کردهاند که شاید بتوان آن را کانون و محور تکالیف دانشجوی انقلابی دانست:
«جوان باید مطالبه کند، باید احساس کند که این مطالبه سودمند است، ثمربخش است؛ و تشویق بشود بر این مطالبه و باید احساس کند که او فقط مسئولیتش طرح سؤال و پرتاب کردن یک شعار نیست، که بگوید خوب، ما کار خودمان را کردیم؛ نه، پیگیری کردن، مطالعه کردن، دربارهی مسأله اندیشیدن، آن را پخته کردن، راهِ کارِ اجرائی را برای آن جستجو کردن، برای طرحش با مراکز دستاندرکار و مجری تلاش کردن و فعالیت کردن و بالاخره خود وارد میدان کار شدن، اینها جزء وظایف و تکالیف جوان ماست که این را هم بایستی جوان ما درک کند».
قطعاً معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه نیز در این زمینه وظایف و تکالیف عمدهای را بر عهده دارد که از جمله آنها، به فرمودهی معظمله، تشویق دانشجویان به مطالبهگری است. این معاونت، در دورهی جدید فعالیت خود (پس از تغییرات ساختاری و بازنگری در اولویتها)، برنامههای متعددی را به طور خاص برای نیمسال جدید تحصیلی در نظر گرفته که با توجه به آنچه گفته شد، نیازمند مشارکت و همیاری تمامی دانشجویان است.
.... ادامه دارد...
[1] . بیانات در دیدار دانشجویان نخبه و نفرات برتر کنکور و فعالان تشکلهای سیاسی فرهنگی دانشگاهها - 1386/07/17