باغ راهی در محوطه عمومی و پررفت و آمد فضای سبز دانشکدهها با اسپیس و بنر تدارک دیدهایم که با تصاویر و مشخصات پذیرفتگان مقطع دکتری 94 دانشگاه و رشتهای که پذیرفته شدهاند تزئین شده است و به دنبال آن بودیم تا با فضاسازی محیطی، نشاط علمی در دانشگاه ایجاد کنیم.
چند روزی بود که در فضای وسط ساختمانهای دانشکدهها (حد واسط دو تا دروازه ورودی دانشکدهها) شاهد نصب اسپیس و بنر در سطح وسیعی بودیم. کنجکاو شدیم که موضوع رو از مسئول کار پیگیر باشیم. بنابراین سراغ آقای محمد جواد سعادتجو، مدیر امور فرهنگی دانشگاه رفتیم و مصاحبهای تدارک دیدیم.
- به عنوان اولین سؤال از اینجا شروع میکنیم که ابتدا طرح رو معرفی کنید و بفرمایید ایده این طرح چطور مطرح شد؟
همانگونه که مشاهده میکنید باغ راهی در محوطه عمومی و پررفت و آمد فضای سبز دانشکدهها با اسپیس و بنر تدارک دیدهایم که با تصاویر و مشخصات پذیرفتگان مقطع دکتری 94 دانشگاه و رشتهای که پذیرفته شدهاند تزئین شده است و به دنبال آن بودیم تا با فضاسازی محیطی، نشاط علمی در دانشگاه ایجاد کنیم.
ایده کار از اینجا نشأت گرفت که در دوران دانشجویی خودم، دو سه مرتبهای معاونت آموزشی اقدام به چاپ بنر معرفی قبول شدگان دکتری کرده بود. این موضوع امری پسندیده و برای من نوعی که در سالهای دوم و سوم دانشجویی بودم بسیار جالب و انگیزاننده بود. تا اینکه در حین مسئولیتم در معاونت دانشجویی و فرهنگی این ایده در ذهنم به شکل کنونی تکمیلتر شد.
- به نظر شما این طرح تا چه اندازه موفق بوده و اهدافتون رو محقق کرده؟
اجازه بدید برای پاسخ به سؤال شما، ابتدا اهداف طرح رو تبیین کنم. ما با این کار چند هدف رو دنبال میکردیم 1- تکریم قبول شدگان دکتری به عنوان سردمداران جبهه علمی دانشگاه. دنبال این بودیم که به این عزیزان بگوییم دانشگاه حتی پس از اتمام دانشجوییتان به فکرتان هست. به عهدی که با حاج آقای مهدوی (ره) و با آرمانهای دانشگاه بستید وفادار بمانید. 2- انگیزه علمی به دانشجویان در حال تحصیل. بیهدفی و به تبع آن بیانگیزگی علمی در میان دانشجویان بسیار شایع است در حالیکه اگر دانشجویان، قبولی در مقطع دکتری رو به عنوان هدف میان مدت خود تعریف کنند، انگیزه علمیشان در دوره دانشجویی دو چندان شده و بیش از پیش از فرصت دانشجویی بهره میبرند.
- دلیل خاصی برای اجرای این طرح در این زمان از سال داشتید؟
حتماً. ببینید هم اکنون در آستانه ایام مبارک دهه فجر هستیم و مرسوم است که در این ایام دستآوردهای انقلاب رو از طریق رسانهها برای عموم مردم به نمایش درمیآورند. خًب قبول شدگان دکتری نیز به عنوان یکی از ثمرههای دانشگاه امام صادق (ع) که برگرفته از متن انقلاب اسلامی است قابل عرضه است. همچنین زمان اجرا را به گونهای تنظیم کردیم تا با همایش تقدیر از دانشجویان برتر آموزشی و پژوهشی همزمان باشد تا صرفاً اثرات این همایش به یک زمان دو سه ساعته بسنده نشود بلکه حداقل یک هفته ماندگاری داشته باشد. مضاف بر این، قرابت زمانی با آزمون دکتری 95 دلیل دیگر بود. چرا که امسال نیز بسیاری از دانشجویان و دانشآموختگان دانشگاه، دارند خود را برای این رویداد آماده میکنند. به نظرم با گذر از این باغ راه و دیدن اسامی همدانشگاهیشان، انگیزه و همتشان بیشتر میشود.
- علت نامگذاری این طرح با این نام چی بود؟ درباره خلاقیتی هم که در طراحی آن استفاده شده بود بیشتر توضیح دهید.
برای نامگذاریش از افراد متعددی مشورت گرفتیم مانند «نخبگان دکتری» «نخبگان علمی» «دانشجویان برتر» و ... اما در نهایت بر عنوان «باغ راه درخشش علمی» جمعبندی شد.
تم طراحی رو از سه رنگ پرچم میهن عزیزمان ایران به عاریت گرفتیم تا «میوههای شجره انقلاب» را در دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی برجستهتر کنیم.
برای اینکه دانشجویان رو با این طرح همراه کنیم، بخشی از طراحی رو به محل نوشتن «پیامک تبریک و دلنوشته شما» اختصاص دادیم تا دانشجویان برای دوستان خود مطلب بنویسند.
همچنین در خلال نمایش علمی، هدف تربیتی نیز داشتیم. بنابراین در میان تصاویر قبول شدگان، احادیث و سخنانی تربیتی از بزرگان اخلاق آوردیم.
برای احیاء روحیه امید، مطالبهگری و آرمانخواهی نیز از تصاویر اینفوگرافی از مطالبات مقام معظم رهبری و توانمندیها و ظرفیتهای کشور استفاده کردیم.
- تاکنون چه بازتابهایی داشته است؟
از آنجایی که محل انتخاب شده از مکانهای پر تردد دانشگاه است، از ابتدا شاهد آن بودیم که عابران به فراخور فرصتی که داشتهاند به صورت فردی یا گروهی در این باغ راه ایستاده و به مشاهده و قرائت مطالب آن میپردازند و بعضاً دستنوشتههای رسمی یا غیر رسمی و طنزآمیز در کنار تصویر دوستانشان به یادگار میگذارند. تاکنون نیز بازخوردهای مثبتی نیز از سمت اساتید، مسئولین و دانشجویان دانشگاه به ما داده شده است.
- چرا تنها به قبول شدگان دکتری 94 پرداخته شده و سایر دانشجویان برتر در این طرح نیامده است؟
یکی از انتقادات به این طرح نیز همین بوده، اما لازم است بیان کنیم که با توجه به محدودیتی که در یافتن اسامی پذیرفتهشدگان سال قبل داشتیم و هنوز دانشجویان برتر امسال تعیین نشده بودند، این ابتکار را به صورت نمادین تنها برای پذیرفتهشدگان دکتری امسال انجام دادیم. از سختی کار همین بس که برای یافتن اسامی پذیرفتگان دکتری امسال به صورت میدانی دست به دامان دانشجویان و دانشآموختگان همسال شدیم چرا که دانشکدهها و معاونت دانشجویی لیستی از این افراد نداشتند و در حقیقت هنوز فرآیند ثبتنام همایش دانشجویان برتر آموزشی و پژوهشی شروع نشده بود.
- در آخر اگر نکته قابل ذکر میدانید بفرمایید:
جا دارد برای همه این عزیزان آرزوی سلامتی و توفیق روزافزون داشته باشم و اگر در این میان دانشجویانی هستند که نامشان از فهرست ما جا افتاده است عذرخواهی کنم. همچنین از آقای سیدعلیرضا موسوی که زحمت طراحی آنرا کشیدند و دوستانی که ما رو در پرپایی آن یاری رساندند تقدیر و تشکر کنم.